Maddy Hedman och hennes döttrar Daisy, 2 år, och Iris, 5 år. Iris föddes i ett badkar på Södra BB år 2014 (bilden till höger). Daisy föddes också i vatten, fast hemma i Maddys egna badkar då det inte fanns någon klinik som erbjöd vattenfödsel då. Maddy har även sonen Victor, 9 år. Foto: Oskar Idin/SVT, Lina Beu

Maddy födde dottern Iris i vatten: ”Helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sedan låg Maddy Hedman i ett badkar på Södra BB i Stockholm. Det varma vattnet hjälpte mot smärtan från värkarna och när det var dags att krysta valde hon att stanna kvar i badet.
– För mig kändes det självklart att det var där jag skulle föda Iris och ingen annanstans.

Maddy Hedman och hennes man har tre barn: Victor, Iris och Daisy – och alla har kommit till världen på lite olika sätt. Två på BB, en hemma. En på land, två under vatten. Sonen Victor föddes i ett förlossningsrum för nio år sedan. När det var dags för dottern Iris att komma till världen 2014 la sig Maddy i ett av badkaren på Södra BB i Stockholm, en klinik som nu är nedlagd. Att ligga i varmt vatten hjälpte mot värkarna, berättar Maddy Hedman.

– Smärtlindringen man får av det varma vattnet upplever man som tjej till exempel vid mensvärk när man lägger en varm kudde på magen, det brukar hjälpa mot smärtan.

Till vardags arbetar Maddy Hedman som doula, men hon har ännu inte fått bistå vid en vattenfödsel och hoppas att det kommer att bli av inom en snar framtid. Bilden är från 2014 när Maddy födde sin dotter Iris i ett badkar på BB. Foto: Lina Beu

”Hörde bara vattnet rinna från kranen”

Maddy Hedman hade på förhand inte planerat att föda i vattnet, men när hon sjönk ner i badet kände hon ganska direkt att hon inte ville kliva upp. När krystvärkarna kom stannade hon kvar och Iris föddes i badkaret. Nyfödda barn har dykreflexer, så dotterns första andetag togs ovanför ytan. Eftersom det blev just en vattenfödsel var barnmorskorna extra närvarande i rummet, berättar Maddy Hedman, och det var något hon uppskattade då det skapade trygghet.

– Min förlossning var helt fantastisk, mycket på grund av känslan jag fick när jag låg i det varma vattnet. Det var tyst och man hörde bara vattnet rinna från kranen.

Födde hemma i badkaret

När hon i efterhand berättade om sin vattenfödsel för vänner och bekanta fick hon mest positiva reaktioner – och en del frågor.

– Det var lite nytänkande. Jag fick många frågor, som: ”Oj, hur gjorde man med navelsträngen?”, ”Tänk om navelsträngen var för kort?”, eller ”Hur fångade du barnet?”, och ”Andas barnet inte så fort det kommer ut?” Men för mig kändes det bara så självklart. Det var där jag skulle föda Iris och ingen annanstans.

Även dottern Daisy, 2 år, föddes under vattnet – hemma i familjen Hedmans egna badkar. Maddy säger att hon gärna hade fött i vatten på klinik även då, men då fanns det ingen BB-mottagning Stockholm som erbjöd vattenfödsel. Även den förlossningen blev dock lyckad, berättar hon.

– Men jag saknade förlossningsbrickan från BB, säger Maddy Hedman och ler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer