Belysningen brukar dämpas när det är dags för kvinnan att kliva i badet, berättar Lena Öberg, barnmorska på BB Stockholm. Hon betonar även vikten av trygghet under förlossningens gång. ”Som vid alla födslar så är det viktigt att kvinnan känner sig orädd och att hon vågar föda utan rädsla”, säger Lena Öberg. Foto: Klara Stefansson/SVT

Så går en vattenfödsel till

Publicerad

Från rätt temperatur till trygghet, smärtlindring och stöd. Lena Öberg, barnmorska på BB Stockholm, berättar hur en vattenfödsel kan gå till i en uppblåsbar förlossningspool.

Det finns fyra kliniker i Sverige som erbjuder kvinnor att föda i vatten, enligt SVT:s kartläggning. Vissa erbjuder förlossning i badkar, andra i en uppblåsbar pool. Barnmorskan Lena Öberg från BB Stockholm visar hur det kan gå till i en rund förlossningspool.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.