Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör finansminister Magdalena Andersson (S) förklara sin syn på skatten på ISK-konton. Foto: Thomas Svenson, SVT/Henrik Montgomery, TT.

Magdalena Andersson efter Centerns utspel i ISK-sparandet: ”Skulle bara ytterligare gynna de rika”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet vill sänka skatten på ISK-sparandet. Men det ser Magdalena Andersson (S) inte som det mest optimala.

– Pengarna borde i stället användas till det som är viktigt just nu, säger hon.

Centerpartiet har meddelat att de kommer att gå i motsatt rikting mot Socialdemokraterna i frågan om det så kallade ISK-sparandet. I partiets förslag vill de bland annat sänka skatten på sparformen.

– Vi ser inga problem med en skatterabatt för småsparare, det tycker jag man kan motivera. Däremot om man har väldigt stora förmögenheter på ISK kan man fråga sig om man ska lägga skattepengar på att subventionera just dem och ge skatterabatter, säger Magdalena Andersson.

Hon menar att pengarna borde användas till annat istället, till det som är viktigt just nu.

– Vi har många som har väntat på operationer som blivit uppskjutna under pandemin. Även poliser måste ha resurser för att stoppa gängkriminaliteten.

”En orimlig diskussion”

En del kritiker har menat att det redan är skattade pengar på ISK-sparandet.

– Nu verkar en del tycka att vanligt folk som jobbar, där ska man betala skatt på lönen, medan miljonärer som har avkastning på sina aktier, de ska inte betala någon skatt på det. Det är en orimlig diskussion och skulle bara ytterligare gynna de rikaste i samhället, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna har ännu inte lagt fram några förslag på hur sparformen ska begränsas, men det är ett ämne som skapat debatt senaste tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer