Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S-ledaren Magdalena Andersson (S) pressades om gängvåldet i SVT:s Utfrågningen. Foto: SVT

Magdalena Andersson om skjutningarna: ”Inte gjort tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har haft makten i åtta år och samtidigt har gängskjutningarna ökat i samhället.

Under SVT:s partiledarutfrågning pressades statsminister Magdalena Andersson om regeringen ansvar för utvecklingen.

– Vi har uppenbarligen inte gjort tillräckligt mycket för att bryta segregationen och stoppa ungdomar från att bli kriminella, säger hon i utfrågningen.

Utfrågningens första ämne var gängvåldet. Sedan 2017 har 262 människor har skjutits ihjäl i Sverige vilket Magdalena Andersson beskriver som en ”fruktansvärd utveckling”.

– Hela Sverige och hela vårt samhälle kan prestera bättre, det är därför vi måste vända på varje sten för att bryta den segregationen, säger Magdalena Andersson.

Hon pressades sedan om regeringens ansvar, där gängvåldet har ökat under de åtta åren som Socialdemokraterna har suttit vid makten.

– Det här är en av våra absolut största prioriteringar. Vi ska fortsätta i den banan som vi har gjort och skärpa straff, anställa fler poliser, ger mer resurser och verktyg till poliser och hela rättskedjan, säger Andersson.

”Inte gjort tillräckligt”

Hon menar att regeringen har tagit steg i rätt riktning men att mer måste till för att bryta utvecklingen.

– Vi har uppenbarligen inte gjort tillräckligt mycket för att bryta segregationen och stoppa ungdomar från att bli kriminella, säger Magdalena Andersson.

Bakgrunden till situationen är en kombination av migration och att Sverige inte haft en tillräckligt bra integration, menar statsministern.

– Vi hade en stramare migrationspolitik när det var socialdemokratisk regering, den liberaliserades rejält under Reinfeldts regering, säger Andersson men medger att mer hade kunnat gjorts även under tidigare S-regeringar.

Vill inte återinföra fastighetsskatt

Ett annat ämne under kvällens utfrågning var ideologi och hur mycket av socialismen som finns kvar inom Socialdemokraterna.

Magdalena Andersson gav här besked om att Socialdemokraterna inte kommer att återinföra varken den avskaffade arvs- och gåvoskatten, den avskaffade förmögenhetsskatten eller den slopade fastighetsskatten om man vinner valet.

När det kommer till kapitalskatter gav S-ledaren dock besked om att partiet vill göra om de så kallade 3:12-reglerna, som reglerar hur ägare i fåmansbolag ska beskattas.

Andersson menar att dagens regler gör att rika personer kan plocka ut lågbeskattade inkomster via sina 3:12-bolag.

– Det borde lönebeskattas. Där har vi tyckt att man ska göra om de 3:12-reglerna så att de med riktigt höga inkomster via 3:12-bolag ska betala inkomstskatt som alla vi andra gör på våra inkomster.

Det är dock en fråga där Socialdemokraterna inte är eniga med Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.