Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S) uttalade sig på en pressträff om beskedet att Finland kan gå före Sverige in i Nato: ”Det vore inte bra för Sverige”, säger hon. Foto: Lars Schröder/TT

Magdalena Andersson om Natobeskedet: ”Inte bra för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder på att Finland kan komma att gå med i Nato utan Sverige.

Nu reagerar Magdalena Andersson (S) på beskedet.

– Det är klart att det inte vore bra för Sverige, säger hon.

På tisdagen höll statsminister Ulf Kristersson (M) och Oscar Stenström, chefsförhandlare i Natoprocessen, en pressträff där de meddelade att sannolikheten för att Finland går med i Nato utan Sverige har ökat.  

Kristersson betonade att Sverige är “förberett” för ett sådant scenario. Enligt Oscar Stenström anser Turkiet att Sverige inte uppfyllt överenskommelsen som nationerna slöt i Madrid förra året, och därför är man inte beredd att ratificera Sveriges Natoansökan än. 

Sverige och Nato

”Vore inte bra”

Nu reagerar Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson på beskedet.  

– Det är klart att det inte vore bra för Sverige. Det skulle dessutom vara ett bakslag för Natos ”open door policy”, säger hon på en pressträff.  

– Det vi nu måste göra i Sverige är att arbeta för, om det blir så att Finland kommer in först, att den tiden blir så kort som möjligt och också att Sverige är starkt under den tiden.

Hon tror att det kan försvåra det militära samarbetet mellan Finland och Sverige om bara ett av länderna går med i Nato.

– Hur stor nackdel det är beror på hur stor luckan blir från att Finland blir fullvärdiga medlemmar till att Sverige blir det. Därför är det viktigt att regeringens arbete fortsätter med intensitet för att den luckan ska bli kort, säger hon.

Ökad risk för påverkansoperationer

En sådan händelseutveckling riskerar att leda till fler ”externa hot och påverkansoperationer” riktade mot Sverige, enligt Andersson.

– Det går inte bortse från att en splittring mellan Sverige och Finland skulle gynna ryska intressen, säger hon.

Samtidigt lyfter hon fram en rad punkter som blir viktiga för Ulf Kristersson framöver, däribland tydlig information om den fortsatta processen.

– Till exempel är det bra om Ulf Kristersson kan förklara vad han menar med ”vi är förberedda som land”. Det är nog viktigt att förtydliga även för svenska folket, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet