Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här träffar Magdalena Andersson Joe Biden vid Vita huset. Foto: EBU

Magdalena Andersson möter Joe Biden i Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Nu möts Magdalena Andersson, Finlands president Sauli Niinistö ochUSA:s president Joe Biden. Turkiets invändning mot ländernasNatomedlemskap står högt upp på agendan liksom detsäkerhetspolitiska läget och kriget i Ukraina.

Dagen efter att Sverige och Finland ansökt om medlemskap i Nato befinner sig de båda ledarna i Washington DC för att träffa president Joe Biden i Vita huset.

Under mötet ska de diskutera det säkerhetspolitiska läge som har uppstått i både Sverige och Finland sedan ansökningsprocesserna drog i gång. Flera länder, däribland USA, har utlovat försäkringar om stöd till länderna under processen men exakt vad USA:s försäkringar innebär har inte klarlagts.

Erdoğans skärpta tonläge

Utöver kriget i Ukraina lär Turkiets plötsliga invändning mot Finlands och Sveriges Natomedlemskap vara ett givet samtalsämne. Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har skärpt tonen och har nyligen sagt att Ankara inte kommer att ge grönt ljus åt ett svenskt och ett finskt medlemskap i alliansen.

Trots att hans kritik är specifikt riktad mot de nordiska länderna – bland annat Sveriges syn på kurdiska organisationerna PKK och YPG, den svenska kritiken mot utvecklingen i Turkiet och de vapenembargon som Sverige har infört mot landet – antas Erdoğans utspel framför allt adressera USA.

”En viktig signal”

Elisabeth Marmorstein, SVT:s inrikespolitiska kommentator, hävdar att besöket i Washington DC skickar en viktig signal till de länder som motsätter sig eller ifrågasätter ländernas Natomedlemskap.

– Ett viktigt syfte med den här resan är att skicka en signal att president Biden stödjer ett svenskt och finländskt medlemskap i Nato. Det är en viktigt signal att skicka till Ryssland inte minst under den känsliga anslutningsprocessen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabeth Marmorstein, inrikespolitisk kommentator: ”Det hade sett annorlunda ut om Trump varit president”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.