Magdalena Andersson (S) om Sveriges ekonomi: ”Pågår en kraftig återhämtning”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ekonomi återhämtar sig snabbare än förväntat. Regeringen bedömer att det finns 74 miljarder kronor att satsa på reformer i höstens budget.

– Det blir en vitamininjektion i svensk ekonomi, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff på torsdagen.

På plats vid statsministerns sommarresidens Harpsund konstaterar finansminister Magdalena Andersson att regeringen kommer att ”lägga en kraftfull budget” med reformer och investeringar för hela 74 miljarder kronor.

– Vi ska inte upprepa misstagen efter finanskrisen genom att strama åt för tidigt, säger Andersson.

Hon ger en ljus bild av ekonomin, och konstaterar att Sverige är tillbaka på nivån vi var på före krisen.

– Det pågår en kraftfull återhämtning i svensk ekonomi, säger finansministern.

Räknar med starkare tillväxt

Även Handelsbankens och Swedbanks konjunkturprognoser pekar på kraftig tillväxt. Båda bankerna räknar med en tillväxt på 4,4 procent i år, jämfört med tidigare prognoser på 3,8 respektive 3,6 procent. För en månad gjorde Konjunkturinstitutet, KI, samma prognoshöjning.

Skälen till den ekonomiska medvinden är bland annat de minskade restriktionerna, den starka industrin och en ökad konsumtion.

– Både vaccinering och minskade restriktioner gör att vi bedömer en starkare tillväxt andra halvåret 2021, men också regeringens finanspolitik gör att vi räknar med en starkare tillväxt, säger Andersson.

Tufft för tjänstebranschen

Finansministern påpekar dock att Sverige tappat 1,5 år i BNP-tillväxt och BNP skulle därför ha varit på högre nivå än i dag utan krisen.

Regeringen skriver ner tillväxtprognosen något för i år jämfört med juniprognosen. Nu bedöms BNP-tillväxten bli 4,4 procent i år och 3,5 procent nästa år. Särskilt starkt går industriproduktionen, men det är tuffare i tjänstebranchen.

– Särskilt tufft naturligtvis för flygbranschen, men även för hotell och resturang. Vi ser också att kultur och nöje är en bransch som inte har kommit tillbaka riktigt än, säger Andersson. 

Krävs stöd från V och C

I prognosen räknar regeringen med att arbetslösheten faller från 8,8 procent i snitt i år till 7,7 procent nästa år, ungefär som den förra prognosen från i juni.  Statsskulden kommer inte att överstiga 40 procent av BNP, vilket är lägre jämfört med många andra länder.

– Så det här ser väldigt bra ut, säger Andersson.

För finansministern ska få igenom regeringens budget krävs dock aktivt stöd både från Vänsterpartiet och Centern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.