Magdalena Andersson öppnar för Natomedlemskap: Utesluter inget

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har förändrat säkerhetsläget i grunden, enligt statsminister Magdalena Andersson. Därför kan det nu finnas anledning att ompröva den svenska alliansfriheten.

– Jag utesluter inte Natomedlemskap på något sätt, säger hon i SVT:s 30 minuter.

Socialdemokraterna har ett kongressbeslut på att inte gå med i Nato. Men när S-partiledaren Magdalena Andersson gästar 30 minuter öppnar hon dörren för ett eventuellt framtida medlemskap i försvarsalliansen.

– Vi kan konstatera att alliansfriheten har tjänat Sverige väl, det har hållit oss utanför konflikter, men när den säkerhetspolitiska kartan ritas om behöver man göra en uppdaterad analys och fatta beslut utifrån den.

Sverige och Nato

Beror på analys

Regeringen genomför just nu en uppdatering av den säkerhetspolitiska analysen och Magdalena Andersson säger att ett beslut om ett eventuellt Natomedlemskap måste baseras på vad som är bäst för Sverige.

Om den svenska säkerheten gagnas bäst av att gå med eller stå utanför alliansen vill hon däremot inte svara på. 

– Det är något många svenskar funderar på just nu, jag funderar så klart också mycket på det, säger hon och fortsätter:

– Det här är viktiga frågor om Sveriges säkerhet och då tycker jag att det är viktigt att man analyserar noga innan man fattar beslut.

Bäst för Sverige

Magdalena Andersson säger att partiets tidigare kongressbeslut som motsätter sig ett Natomedlemskap grundar sig på vad som var bäst för Sverige givet det dåvarande politiska säkerhetsläget.

– Då får man se om man kommer fram till något annat nu.

Om det bästa för Sverige inte är alliansfrihet, då kommer du att ändra det?

– Självklart, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet