Finansminister Magdalena Andersson (S) pekade på flera risker i den ekonomiska utvecklingen. Foto: TT

Magdalena Andersson (S) presenterar det ekonomiska läget i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar Finansdepartementets senaste prognos för det ekonomiska läget.
– Vi har en fortsatt god utveckling av svensk ekonomi. Vi har en stabil tillväxt som går in i ett mer normalt läge, precis som vi förutspått.

Magdalena Andersson inleder med att besvara kritiken om att regeringen inte tillägnar tillräckligt mycket tid till att berätta om det som går bra i Sverige.

– Vi har en fortsatt god utveckling av svensk ekonomi. Vi har en stabil tillväxt som går in i ett mer normalt läge, precis som vi förutspått. Vi har fortsatt starka offentliga finanser, säger Magdalena Andersson.

Vidare pratar hon om riskerna i vår omvärld men även nationellt.

– Vi ser risker i vår omvärld och nationellt, det handlar inte minst om det som händer kring världshandeln. Nationellt vet vi sedan tidigare att bostadsmarknaden har höga skuldsättningar vilket är en risk. Samtidigt står Sverige väl rustat med ordning och reda i statsfinanserna och låg statsskuld.

Skönmålar läget

Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, anser att Magdalena Andersson skönmålar det ekonomiska läget i Sverige.

– Magdalena Andersson skönmålar hur det går för Sverige. Vi ser ett fördjupat bidragsberoende mitt i högkonjunkturen och det är väldigt allvarligt. Utöver det ser vi mörka moln på himlen, vi ser en lågkonjunktur framför oss och osäkerheten på bostadsmarknaden som riskerar att försämra svensk ekonomi, säger han till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.