Magdalena Andersson: V kan välja mellan mig och Kristersson

Uppdaterad
Publicerad

I veckan meddelade vänsterledaren Nooshi Dadgostar att man kräver nya förhandlingar för att stödja Magdalena Andersson som ny statsminister. Nu svarar Magdalena Andersson.

– Antingen accepterar man mig som statsminister, eller så accepterar man Ulf Kristersson, säger Magdalena Andersson i en intervju med SVT Forum på lördagen.

Vänsterpartiet slog tidigare i veckan fast att Socialdemokraterna måste erbjuda dem något om de ska rösta fram Magdalena Andersson som statsminister. Men när den nyblivna S-ledaren får frågor om det verkar hon inte vara särskilt orolig.

– Det är ju bara 17 veckor sedan Vänsterpartiet accepterade en socialdemokratisk statsminister och mandatfördelningen ser ju likadan ut nu som den gjorde då, säger S nya partiordförande Magdalena Andersson i intervjun med SVT Forum. 

– Vänsterpartiet har ju två alternativ. Antingen accepterar man mig som statsminister, eller så accepterar man Ulf Kristersson, som då skulle leda den mest konservativa regering som Sverige någonsin haft.

Las ett problem

Samtidigt säger Magdalena Andersson att hon självklart kommer att prata med Dadgostar.

Kring den stora tvistefrågan mellan S och V, förändringarna i lagen om anställningsskydd, Las, står dock Magdalena Andersson på sig.

Vänsterpartiet har tidigare krävt att de planerade förändringarna i Las ska skjutas upp till nästa mandatperiod, vilket Stefan Löfven tidigare sagt nej till.

Och Magdalena Andersson verkar vara inne på samma linje.

– Parterna har ju en överenskommelse där och det finns ett oerhört brett stöd i riksdagen. Jag bedömer att antingen kommer det här att bli verklighet med mig som statsminister eller med Ulf Kristersson som statsminister.

Oklart om C-stöd

Förutom Vänsterpartiets stöd vid den kommande statsministeromröstningen behöver Magdalena Andersson stöd från Centerpartiet, som också ställt krav för att fortsätta att stödja S/Mp-regeringen.

Det handlar bland annat om lättnader i strandskyddet – och inte heller där har man lyckats nå en överenskommelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.