Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
För att bli vald till statsminister måste Magdalena Andersson ha stöd av både Centerpartiet och Vänsterpartiet. Foto: Adam Ihse/TT/SVT

Knutson: Ny regering kan vara på plats redan nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson står nu inför sin första stora utmaning som Socialdemokraternas partiordförande – att säkra statsministerposten. De kommande dagarna blir avgörande och skulle kunna resultera i ett hastigt skifte, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

– Det hon behöver göra nu är att säkra stödet. Lyckas hon med det under helgen kan det här bli en snabb process, säger han.

Efter omröstningen på Socialdemokraternas kongress i Göteborg har finansminister Magdalena Andersson nu tagit ytterligare ett steg mot att bli Sveriges första kvinnliga statsmininster. Vägen dit är dock inte spikrak. Förutom regeringspartierna behöver Andersson också stöd från såväl Centerpartiet som Vänsterpartiet i en kommande statsministeromröstning.

Inga besked från V och C

Partierna har ännu inte gett några besked om hur de ställer sig i frågan, men båda har framfört särskilda krav för att släppa fram kandidaten. Andersson själv säger att hon nu kommer föra samtal med partierna. Om de samtalen sedan leder till att parterna kommer överens redan i helgen kan kan det bli snabba ryck i statsministerfrågan framöver.

– Om Löfven lämnar in sin avskedsansökan på måndag så kan vi ha en statsminister på torsdag och en ny regering på plats på fredag eller måndagen därpå, säger Mats Knutson i Rapport.

”Stort mandat att förändra”

Knutson kallar torsdagens omröstning för en ”uppvisning i enighet”. Vid tidigare val av partiordföranden har Socialdemokraterna ofta delat sig i olika falanger. Den här gången stod Andersson dock som ensam kandidat inför omröstningen, vilket innebär att hon axlar posten med ovanligt stort förtroende i partiet. Det kan behövas, inte minst med tanke på nästa års val, säger Knutson.

– Det gör att hon har ett stort politiskt mandat att förändra politiken. Det behöver hon, för hennes utmaningar är mycket stora. Bland annat när det handlar om att locka tillbaka väljare som lämnat de senaste åren, både till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, säger han.

SVT Forum sänder direkt från S-kongressen – här kan du följa den

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer