Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson har valts till Socialdemokraternas nya partiordförande. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Magdalena Andersson vald till ny S-ledare: ”Enormt taggad”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas nya partiordförande heter Magdalena Andersson. Det står klart efter torsdagens omröstning på partiets kongress, där finansministern stod som enda nominerad till posten.

– Jag känner stor ödmjukhet inför uppgiften, men framför allt är jag enormt taggad på att leda vårt stora och stolta parti, sade Andersson efter att beslutet klubbats.

Omröstningen i kongressalen i Göteborg var över på några sekunder. Att Andersson skulle ta över partiledarposten efter Löfven var väntat.

– Vårt arbete har inte varit svårt. Samtliga 26 distrikt som skickat in förslag hade en kandidat, nämligen Magdalena Andersson, konstaterade valberedningens ordförande Elvy Söderström innan rösterna lades.

När klubban väl fallit möttes Andersson av stående ovationer, varpå hon lämnade sin plats bredvid Löfven för att ta sig upp på scenen.

”Ska göra det som krävs”

Det formella installationstalet äger rum på fredagen, men redan under tacktalet pekade den nya partiordföranden ut tre områden som hon ser som prioriterade i partiets politik de närmsta åren: välfärden, klimatomställningen och kriminaliteten.

– Jag kräver att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap. Vi ska göra det på det sätt som socialdemokrater alltid har gjort. Vi ska säga som det är och göra det som krävs.

Ännu oklart om hon blir statsminister

Mycket talar för att Magdalena Andersson nu kan bli historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister, men vägen dit är inte spikrak.

För att Andersson ska kunna ta över uppdraget krävs att både Centerpartiet och Vänsterpartiet släpper fram henne i en kommande statsministeromröstning. Hittills har partierna inte velat ge några klara besked i frågan, men båda har framfört specifika krav för att ge henne sitt stöd.

På sin första pressträff som partiordförande meddelar Andersson själv att hon kommer föra samtal med partierna, och att hon ser en väg framåt där de kan komma överens.

– Jag kan konstatera att det bara är 17 veckor sedan riksdagen röstade fram en socialdemokratisk statsminister. Det enda som hänt sen dess är att vi bytt partiledare. Där ser jag naturligtvis möjligheter, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur Magdalena Andersson vill säkra att hon också blir vald till statsminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer