Magnus Ranstorp sågar Alice Bah Kuhnkes påståenden om IS-avhoppare

Uppdaterad
Publicerad

Terrorforskaren Magnus Ranstorp sågar flera av demokratiminister Alice Bah Kuhnkes (MP) påståenden om IS-avhoppare i SVT:s Agenda. Bland annat lyfter hon felaktigt fram Umeå och Göteborg som bra exempel på hur man hanterat återvändande jihadister.

– Det stämde inte mycket i den intervjun, säger han.

I söndagens intervju kunde demokratiministern, som ansvarar för Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, inte ge något bra svar på hur Sverige hanterar de drygt 150 personer som återvänt efter sina resor till terrorgruppen IS. Det bekymrar terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan, som menar att det kan vara ett tecken på att man inte har jobbat så skarpt med frågan.

– Det är en nationell prioritet att hantera återvändare, som är kanske de farligaste individerna vi har. Att bara lämna detta till Säkerhetspolisen är oansvarigt, säger han till SVT:s Aktuellt.

Terroriströrelsen IS

Läs mer: Alice Bah Kuhnke om IS-avhopparna

Ministern har fel

Samtidigt hävdar Magnus Ranstorp att Alice Bah Kuhnke kommer med flera påståenden som inte stämmer. Bland annat säger hon att arbetet med återvändare fungerar bra i Umeå, trots att kommunen inte haft något fall att hantera. Hon lyfter även – felaktigt – fram Göteborg som ett bra exempel.

– Möjligtvis tänkte hon på Örebro där det förekommer bra arbete. I Göteborg vet jag att man reellt sett inte har haft individuella skräddarsydda planer för återvändare, säger han.

Magnus Ranstorp är också skeptisk till påståendet om att 10 till 30 av de 150 återvändarna har mötts av individuella handingsplaner.

– Jag tvivlar på att det stämmer. Det var ett väldigt stort tal mellan 10 och 30, det här handlar om att veta exakt. Man ska veta exakt när man jobbar med de här frågorna. Om vi inte vet hur utmaningarna ser ut hur ska vi då kunna sätta in insatserna, det faller på sin egen orimlighet.

På frågan om hur han skulle beskriva ministerns kunskapsnivå, säger han:

– Jag tror kanske att hon inte har fått så bra briefing på området. Hon kanske också sade fel, men det stämde inte mycket i den intervjun.

Läs mer: SVT:s Agenda träffar IS-avhopparen ”Malik”

”Är inte seriöst”

Alice Bah Kuhnke sade också flera gånger att Socialstyrelsen, Polisen och Säpo behöver samarbeta mer.

Vilken roll har Socialstyrelsen, menar hon?

– Socialstyrelsen har gjort ett arbete, men jag tror att hon menar den lokala socialtjänsten. Jag tror att hon sade fel.

Hur allvarligt tycker du att det är med tanke på frågans vikt att den ansvariga ministern sade fel på flera punkter och förväxlade saker och inte verkar ha så bra koll på det område hon är ansvarig för?

– Det kan hända att man inte har en bra briefing den dagen, men det är allvarligt. Framför allt är det inte seriöst om vi inte har kommit längre. Ingen återvändare har approcherats i någon större utsträckning, det är ett underbetyg. Det tycker jag är mycket allvarligt.

Hur påverkar bristerna det faktiska terrorhotet mot Sverige?

– Det är ju alltid så att ju mer signaler du kan få in från de som möter de här individerna; hur de tänker, hur de känner, vad de gör, vilka kontakter de har, desto bättre är det. Så det påverkar självfallet säkerhetsläget och det är tyvärr beklagligt.

Se hela Ranstorp-intervjun i Aktuellt klockan 21. SVT Nyheter har sökt Alice Bah Kuhnke för en kommentar.

Se hur Bah Kuhnkes uttalanden motsägs:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet