Framhölls som gott exempel av ministern – har inte gjort något

Uppdaterad
Publicerad

När demokratiministern skulle nämna exempel på kommuner som är bra på att möta de som kommer tillbaka från IS sa Alice Bah Kuhnke att i Umeå ”fungerar det väldigt väl”. Men i Umeå ställer man sig frågande. Där har man nämligen inte tagit emot en enda återvändare från IS.
– Vi kan ju inte vara bra på något vi inte gjort, säger kommunens ansvariga.

I söndagens SVT Agenda ägnades en stor del av programmet åt de som åker från Sverige för att ansluta sig till IS, och sedan återvänder tillbaka igen. Det handlar om ungefär 150 personer som enligt Säkerhetspolisen utgör det största terrorhotet mot Sverige.

Ändå står, enligt flera kritiker, svenska myndigheter handfallna inför den här gruppen människor. Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att Sverige inte hanterar återvändarna alls.

Inga vägar

– Om de är traumatiserade och vill hoppa av finns det inga vägar för dem. Och om de blir ett säkerhetshot är det till slut säkerhetspolisen som blir tvingade att träda fram, säger han.

Ansvarig minister för denna fråga är Alice Bah-Kuhnke. Hon medverkade i Agenda och medgav att det finns mycket kvar att göra men ville samtidigt peka på att det finns goda exempel på att möta IS-återvändare.

– Det finns kommuner där det fungerar väldigt väl. Umeå. Och Göteborg, vissa stadsdelar där, sa demokratiministern.

Frågande

I Umeå är man frågande inför utnämningen till föredöme. Där har man nämligen inte haft en enda återvändare från IS.

– Vi har inte haft några konkreta fall, säger Seth Åberg, som är ansvarig på kommunen för arbetet mot våldsbejakande extremism.

Ingen erfarenhet

Han berättar att man däremot bedriver förebyggande arbete där man kopplar ihop polis, fritidsgårdar och socialtjänst. Kommunen var tidigt ute och har arbetat med frågan sedan 2014. Däremot har man ännu ingen erfarenhet av återvändare.

– Vi kan ju inte bli bra på något som vi inte gjort, säger Seth Åberg.

Fått uppgifter från nationella samordnaren

Alice Bah Kuhnke säger i en telefonintervju med SVT Nyheter att hon fått uppgifterna från Nationella samordnaren mot våldbejakande extremism.

Hon framhåller också Umeå kommun som en av flera som är duktiga på förebyggande arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet