I dagsläget finns det ingen information om svenska IS-krigare som flytt från läger och fängelseanstalter i norra Syrien, säger utrikesminister Ann Linde (S). Foto: TT

Linde: Inga uppgifter om svenska IS-terrorister som rymt

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att Sverige i dagsläget inte har fått någon information om att svenska IS-anhängare rymt ifrån flyktingläger eller fängelseanstalter i norra Syrien. Ministern framhåller även att både Säpo och polisen är väl rustade för om IS-medlemmar skulle återvända till Sverige.

– Man har koll på varenda individ, säger Ann Linde i Ekots Lördagsintervju.

Under den senaste tiden har det kommit uppgifter om att IS-fångar har flytt ifrån läger i norra Syrien. Ann Linde gör bedömningen att det finns en risk att terrogruppen kan bilda nya celler i Europa och begå nya våldshandlingar.

– Tyvärr finns den risken. Det var bland det första som jag varnade för när Turkiet gick in i Syrien, och det är det som nu har skett. Det stämmer att många har rymt, man har till och med hissat IS-flaggor och sagt att man ska återuppta kampen, säger Ann Linde i P1.

Inga uppgifter om IS-svenskar som flytt

I dagsläget finns det inga uppgifter om svenska IS-anhängare som rymt ifrån läger eller fängelseanstalter i Syrien, säger Ann Linde.

– Så som det är i dag känner vi inte till om det är några IS-svenskar som rymt, säger Ann Linde.

Utrikesministern medger att hon tycker att det är oroväckande att IS-medlemmar kan återvända till Sverige.

– Men jag vet att både Säpo och Polisen är väl förberedda för detta och känner till varenda enskild individ av de 300 som åkt i väg. Man är väl rustade om de skulle hem till Sverige igen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.