Maj-Lis Lööw (S): ”Inga diskussioner om att lämna förhandsinformation”

Uppdaterad
Publicerad

Ubåtsskyddskommissionen 1983 förde inga diskussioner om att lämna förhandsinformation till USA eller någon annan part. Det säger i dag Maj-Lis Lööw (S), som liksom Carl Bildt (M) ingick i kommissionen. Men Bildt menar att Lööw hölls utanför diskussionerna.

Maj-Lis Lööw beskriver att man jobbade under stor sekretess.

– Vi var väldigt noga med att inte läcka ut någonting. Vi var till och med så noggranna så att vi korrekturläste hela rapporten inom kommissionen. 

Maj Lis Lööw säger att hon också mötte sura miner från en del partivänner för att hon inget berättade – till och med inom regeringen.

SVT visade i tisdags telegram från den amerikanska ambassaden i Stockholm som säger att Carl Bildt, som medlem av ubåtsskyddskommissionen, lämnade förhandsinformation till USA innan slutrapporten presenterades för svenska folket.

”Inga diskussioner”

Han och Maj-Lis Lööw är de enda av kommissionens medlemmar som är i livet. Lööw säger att hon inte varit med i några diskussioner om att lämna information i förväg till stormakterna.

Hon tillbakavisar också tanken att kommissionens ordförande, den sedan länge avlidne socialdemokratiske politikern Sven Andersson, skulle ha beslutat om det på egen hand: 

– Om han i samråd med någon har kommit fram till att detta skulle kunna ha varit klokt, då hade han i så fall gjort på ett annat sätt än att be Carl Bildt gå till amerikanska ambassaden.

”Hon var inte med”

Men Carl Bildt menar att Maj-Lis Lööw hölls utanför sådana diskussioner.

– Maj-Lis är en hedervärd person, men hon var inte riktigt med i hanteringen på det sättet. Så är det. Jag säger detta med stor respekt för henne som person, men just säkerhetspolitisk hantering var inte riktigt hennes bästa gren…eller stora gren, om jag ska vara ärlig.

Maj-Lis Lööw avvisar Bildts beskrivning att kommissionen skulle ha haft en slags inre kärna.

– Som skulle bestå av honom och Sven Andersson? Vi var inte en tillräckligt stor kommission för att det skulle behövas någon inre kärna. Vi var faktiskt bara fem stycken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.