Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Majoritet av partierna vill att Sverige ska ha fossilfri fordonsflotta till år 2030

Uppdaterad
Publicerad

En bred majoritet av riksdagens partier ger grönt ljus för att Sverige ska sikta på en fossilfri fordonsflotta år 2030. Det visar en enkät som SVT gjort. Stödet för en klimatbonus till elbilar är också starkt, däremot säger majoriteten nej till en höjd klimatbonus.

Det finns ett starkt stöd i riksdagen för att Sverige år 2030 ska ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. I SVT:s enkät med riksdagspartierna svarar sju av åtta partier ja till att målet bör ligga fast. Sverigedemokraterna svarar nej, och menar bland annat att man först måste lösa elförsörjningen, samt att det finns personer, till exempel i landsbygd, som är mer beroende av bensin- och dieselfordon. Därför öppnar man för behövs flera driftsformer i en längre övergångsperiod.

Elbilar är dock en del av den tänkta lösning som de flesta partier nämner i sina svar. Det finns också ett starkt stöd för att staten ska subventionera utbyggnaden av laddstolpar för elbilar i hela landet. Däremot skiljer sig svaren för hur det ska gå till, till exempel vill Miljöpartiet att staten ska ha ett helhetsansvar för att bygga laddinfrastruktur i hela landet, medan Liberalerna vill se retroaktiva krav på att bygga laddplatser. Man vill att bilar ska kunna laddas där de står parkerade mellan 2 och 24 timmar.

Vill hjälpa privata aktörer att bygga laddstolpar

En majoritet tycker också att staten bör bekosta laddstolpar där andra partier inte vill bygga. Här är det Moderaterna och Kristdemokraterna som säger nej. Moderaterna menar att det måste finnas ett intresse och behov för att laddstolparna ska bli av. Kristdemokraterna tycker det är bättre att hjälpa privata aktörer att bygga laddstolpar.

Sju av åtta partier stöder också att Sverige ska ha en klimatbonus för elbilar. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har dock förbehåll, bland annat om att bonus malus-systemet bör vara självförsörjande eller kan komma att behöva ses över. Sverigedemokraterna säger nej, och menar att satsningen är ineffektiv.

Svagt stöd för höjd klimatbonus

Slutligen så är stödet svagt för att höja nivån i klimatbonusen. Endast Centerpartiet och Miljöpartiet säger ja. Miljöpartiet vill höja klimatbonusen för de som bor i landsbygd och Centerpartiet vill se stärkta klimatbonusar för bilar och lastbilar. Socialdemokraterna är tveksamma, men pekar på att man i årets budget mer än fördubblar den totala summan för klimatbonusar. Övriga partier säger nej, bland annat Vänsterpartiet som tycker att taket för bonus-delen i bonus-malus snarare bör sänkas samt överväger en bonus för begagnade bilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad var det som fick Daniel Bukowski att gå över till elbil? Det berättar han i klippet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer