Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Dennis Krogh-Vennemo hur han för 9 kronor lyckas köra 20 mil om dagen. Foto: Linus Nilsson/SVT

Elbilsägare i norr de stora vinnarna – Dennis från Vidsel reser tjugo mil om dagen för nio kronor

Uppdaterad
Publicerad

Elbilsägarna i norr är de stora vinnarna i en tid med kraftigt ökade el- och bränslepriser. Långpendlaren Dennis Krogh-Vennemo i Vidsel kör 20 mil om dagen – ändå kostar det honom bara nio kronor i elförbrukning.

Under de två senaste åren som Dennis Krogh-Vennemo i Vidsel haft en elbil har det hunnit bli 10 000 mil bakom ratten. Han pendlar från sin bostad i Vidsel till sitt arbete i Luleå, en resa på drygt tio mil enkel väg.

Med ett batteri som rymmer 52 kilowatttimmar (kWh) har Dennis Krogh-Vennemo elbil en ungefärlig räckvidd på 40 mil innan det är dags att ladda.

Klimatet – Val 2022

– Jag brukar ladda när jag kommer hem på kvällen. En resa till och från jobbet en fin sommardag kostar mig 7-9 kronor men det är kanske det dubbla på vintern, säger han.

95 procent av tiden laddar Dennis Krogh-Vennemo bilen hemma och det skiljer sig lite vilken säsong man kör under. Men framförallt handlar det om hur pass fort man kör.

– Man kan inte ligga i 110 efter motorvägen, man får max ligga i 100 då. Men det är väl något som alla skulle kunna göra oberoende av vilken bil man kör.

Kör 5 000 mil per år

Han har kört 10 000 mil på två år. De många milen har främst körts på vägar i Norr- och Västerbotten. Trots att Dennis Krogh-Vennemo spenderar mycket av sin fritid i skog och mark har han ännu inte hittills fått slut på el och blivit stående någonstans.

– Man får helt enkelt planera sin körning lite annorlunda och kanske vara beredd att stanna om man reser en längre tur.

Billigaste elen finns i Norrbotten

En av anledningarna till att det är så pass billigt för Dennis Krogh-Vennemo att ladda sin elbil är att han lyckats binda sitt elavtal till ett fastpris på 50 öre/kWh.

Ser man till Sverige i sin helhet så har personer som kör elbil i elprisområde ett, det vill säga Norrbottens län, den billigaste laddningen i Sverige – medan personer i södra Sverige har ett klart högre kilowattspris för sin el.

– Visst tillkommer det lite kostnader att ha en elbil men det gör det för bensinarna också, säger Dennis Krogh-Vennemo.

El kontra bensin

I snitt kostar en elbilsmil 2 kWh = 1,33 kr i december 2021.

En bensinmil kostade vid samma tidpunkt 20,24 kr.

Det gör att en helårsförbrukning vid en mil om dagen kostar 485 kronor medan bensinbilsägaren betalar 7388 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatet – Val 2022

Mer i ämnet