Provtagningspinne från ett coronatest. Foto: Johan Nilsson/TT

Majoritet av regionerna kommer inte klara av coronatesterna

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten vill att alla med symtom av covid-19 ska kunna testas från och med lördag. Men en rundringning till landets regioner visar att de flesta inte kommer klara av det målet.

Den 13 juni hävs reserestriktionerna i Sverige. Då förväntar sig Folkhälsomyndigheten att alla med symtom ska kunna testas i Sverige.

– Vi har kommit till ett läge där vi anser att regionerna bör kunna klara detta, sa generaldirektör Johan Carlson i Aktuellt för en vecka sedan.

SVT har gjort en rundringning och fått svar från 20 av landets 21 regioner. Av dessa är det bara fem som uppger att de säkert kommer att klara målet. Bland dem finns Sörmland och Västra Götaland.

I Västra Götalandsregionen har man ökat provtagningen med 150 procent.

– Det är ett enormt arbete. Det är många som är milt sjuka. Även om vi ser färre på sjukhus så är det inte över, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare, till SVT.

”Var inte beredda på regeringens utspel”

En majoritet av de regioner SVT kontaktat kommer inte att kunna nå målet. För en del handlar det om någon veckas fördröjning. För andra ligger det längre fram än så.

Flera pekar på att förhandlingarna mellan FHM och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, ännu inte är färdiga.

– Vi har inte ens kommit igång med prioritetsgrupp tre än. Det är mycket möjligt att det går att ordna, men det kommer inte gå så snabbt. Det måste först finnas tydliga riktlinjer. Vi gör inget innan förhandlingarna är klara, säger Marie Lendahls, pressekreterare i Region Kronoberg.

Region Dalarna kommer inte heller hinna:

– Vi var inte beredda på regeringens utspel och har inte börjat planera. Största problemet är provtagningskapacitet, säger Helena Ernlund, biträdande smittskyddsläkare.

”Kan inte garantera”

Fyra regioner säger att de inte vet om de kommer nå målen. Till dem hör Stockholm och Västerbotten.

Anja Knutsson är kommunikatör i Region Västerbotten:

– Vi kan inte garantera att vi kan provta alla med symtom, då vi inte vet vilka volymer det rör sig om.

Elda Sparrelid, chefsläkare i Region Stockholm, säger att man jobbar så fort man kan men det går inte att garantera att allt är på plats till den 13 juni.

– Datumet kom i fredags. Det är komplicerade flöden, säger hon.

”Får se hur många det blir”

Efter torsdagens pressträff kommenterade socialminister Lena Hallengren regionernas oro att inte nå målen i tid:

– Ingen kräver att det ska ske inom några dagar, utan nu byggs den här kapaciteten upp. Flera regioner har sagt att man ska testa alla vid symtom. Det finns också regioner som har haft väldigt många smittade, och det kommer säkert ta lite längre tid för dem.

Fotnot: Efter publicering fick SVT Nyheter svar från Jönköping, som uppger att de redan den 9 juni hade tillräckligt med kapacitet. Det innebär alltså att totalt fem regioner uppger att de kommer att klara målet.

Blekinge har inte svarat på SVT Nyheters enkät.

En majoritet av de regioner SVT har varit i kontakt med kommer inte att kunna nå målet.

Fem regioner uppger att de säkert kommer att nå målen:

  • Sörmland
  • Östergötland
  • Västra Götaland
  • Norrbotten
  • Jönköping

Fyra regioner uppger att de inte vet om de kommer nå målen:

  • Stockholm
  • Uppsala
  • Skåne
  • Västerbotten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet
Mer Inrikes
Mer Nyheter