Majoritet för att kriminalisera samröre med terrorgrupper

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av riksdagens partier öppnar för att kriminalisera samröre med terrororganisationer, visar en rundringning av SVT Nyheter. Ett liknande förbud finns sedan 2013 i Norge. Vänsterpartiet är dock det mest tveksamma partiet och menar att det är för tidigt att väcka frågan.

Sedan fredagens terrordåd i Stockholm har röster höjts för att införa en lagstiftning liknande den i Norge. Där är det sedan 2013 olagligt att tillhöra en terrorstämplad organisation. SVT Nyheters undersökning visar att ett förslag om ändrad lag skulle ha ett brett stöd i riksdagen.

Konkret gärning krävs

I dag är det brottsligt att finansiera terrorism och resa för att strida för en terrororganisation. Det är också olagligt att delta i att förbereda terrorbrott – men då krävs en konkret gärning. I Sverige är dock föreningsfriheten inskriven i grundlagen vilket gör att det inte går att kriminalisera medlemskap i organisationer. I Norge har man dock som sagt hittat en annan lösning.

Terrordådet i Stockholm

GRAFIK: Följ minuterna av terror med vittnenas egna ord

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade redan i helgen att han vill se över möjligheten kriminalisera medlemskap eller deltagande i en terrororganisation.

– En variant som jag tycker är intressant att titta på är den man har i Norge, ett deltagandebrott. Alltså om du är aktiv i en terroristorganisation på något sätt så kan du ställas till ansvar för det, sade Morgan Johansson (S) då till SVT.

MP öppnar för lagändring

Också regeringskollegan Miljöpartiet öppnar nu för en lagändring. ”Vi tycker att det är en bra idé att överväga om deltagande i terrororganisationer ska vara kriminaliserat. Vi är öppna för att lära oss av andra länders exempel” skriver partiet i en kommentar till SVT.

LÄS MER: Minst två har använt namnet Rakhmat Akilov

Moderaterna svarar att man ”är öppna för att göra det som behöver göras för att stärka Sveriges skydd mot terrorism. Vi driver också redan på för att kriminalisera medverkan i stödfunktioner för en terroristorganisation som bidrar till organisationens förmåga att delta i en väpnad konflikt eller att begå allvarliga brott.”

– Då ska vi titta på hur de har gjort i Norge och vad som ger bäst effekt, och det vill jag höra från både polis och säkerhetspolis. Jag tycker vi ska vara stolta över att det är så brett stöd nu efter de senaste dagarnas imponerande polisarbete, och då ska vi också använda det till beslutsamhet, säger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra till SVT.

”Föreslagit i 15 år”

Även Centerpartiet och Kristdemokraterna vill ändra lagen.

– Att kriminalisera samröre med terrororganisationer är ett förslag som vi har lagt återkommande i 15 års tid och Socialdemokraterna har röstat ned varje gång. Så vi välkomnar en diskussion om det och vi tror att det är nödvändigt, säger Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna.

– Vi vill kriminalisera samröre med terrororganisationer, som Norge gjort. En åklagare behöver då inte bevisa ett explicit terrorbrott, utan det räcker att bevisa samröre för en fällande dom. Det innebär att man kan straffa någon som beblandar sig med terrorister, oavsett om det handlar om att vederbörande åkt till Syrien för att laga mat åt IS-krigare eller om personen stridit för organisationen. Vi vill också kriminalisera stöd till terrororganisationer, till exempel i form av kommunikation, ekonomiska göromål eller liknande, säger Johan Hedin (C), rättspolitisk talesperson.

LÄS MER: Detta vet vi om terrordådet i Stockholm

Liberalerna svarar att man vill ändra lagen om det inte krockar med den grundlagsfästa föreningsfriheten. ”Vår inställning är att all aktiv medverkan i terrororganisationers verksamhet ska vara kriminell, och vi bedömer att det finns utrymme att bredda kriminaliseringen av medverkan i terrorgruppers verksamhet utan att för den skull krocka med föreningsfriheten i grundlagen. Liberalerna har inte lagt några förslag om att ändra grundlagen” skriver man.

SD positivt

Sverigedemokraterna vill också se en kriminalisering av samröre med terrororganisationer.

– Det har vi föreslagit och vi välkomnar allt politiskt stöd för vårt förslag i Riksdagen framöver, säger Adam Marttinen (SD), kriminalpolitisk talesperson.

Vänsterpartiet är dock mer försiktiga. Till SVT säger partiet att ”frågorna är för tidigt väcka”, och att man först vill ”lyssna in vad polisen drar för slutsatser och vilka åtgärder de ser som hade kunnat förhindra den uppkomna situationen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet