Liberalerna vill också införa ett försörjningskrav för att arbetskraftsinvandrare ska få ta anhöriga till Sverige. Foto: Martina Holmberg / TT

Majoritet i riksdagen vill ha försörjningskrav för anhöriginvandrare

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en tydlig majoritet i riksdagen som vill införa försörjningskrav för arbetskraftinvandrare. Det står klart efter att Liberalerna svängt i frågan.

Den som kommer från ett land utanför EU och vill arbeta i Sverige måste i dag kunna visa upp en månadslön på minst 13 000 kronor. Men det ställs inga krav på att arbetskraftsinvandrare måste kunna försörja familjemedlemmar som följer med.

Nu vill dock Liberalerna att ett sådant krav ska införas, vilket betyder att en majoritet i riksdagen anser att ett försörjningskrav bör införas, rapporter Sveriges Radio Ekot.

Centerpartiet och Sverigedemokraterna har sedan tidigare velat införa ett försörjningskrav. Moderaterna och Kristdemokraterna har också landat i samma ståndpunkt.

– Det följer med stora kostnader om flera anhöriga också kommer till Sverige, och det viktiga är ju att vi har en situation där inte kostnaderna skenar iväg, säger Liberalernas migrationspolitiska talesperson Fredrik Malm, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.