Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Röda Korset har svårt att se att KD:s skärpta försörjningskrav för familjeåterförening är förenligt med Barnkonventionen, enligt Alexandra Segenstedt, migrationsrådgivare på Röda Korset i Sverige. Foto: SVT, Magnus Bergström/Röda Korset

Röda Korset: Försörjningskrav går emot Barnkonventionen

Uppdaterad
Publicerad
Kristdemokraternas riksting röstade ja till skärpta försörjningskrav för familjeåterförening bland ensamkommande barn. Men Röda Korset hävdar att det blir svårt att förena försörjningskraven med Sveriges internationella åtaganden, framför allt med FN:s barnkonvention.
– Principiellt är rätten att leva med sin familj, särskilt för barn, helt grundläggande, säger Alexandra Segenstedt, jurist och migrationsrådgivare på Röda Korset i Sverige.

På söndagen tog Kristdemokraterna ytterligare ett steg mot en tuffare migrationspolitik. Partiet röstade ja till partistyrelsens linje i frågan om familjeåterförening: Ensamkommande barn måste kunna försörja sin familj om föräldrarna ska få komma till Sverige.

Enligt KD ska ett ensamkommande barn som har fått asyl i Sverige inte ha rätt att ta hit sina föräldrar, och en förälder ska inte ha rätt att ta sin fru eller man till Sverige, men däremot sina barn.

”Går emot Barnkonventionen”

Från och med den 1 januari 2020 blir FN:s barnkonvention lag i Sverige. KD:s förslag om skärpta försörjningskrav är då något som går emot bland annat Barnkonventionen och Europakonventionen, menar Röda Korset.

– Internationella konventioner kan tolkas och införlivas på olika sätt nationellt. Vi har dock svårt att se att ett sådant här krav, att barn ska åläggas ett försörjningskrav för att få återförenas med sina föräldrar, kan anses förenligt med våra internationella åtaganden, säger Alexandra Segenstedt.

Busch Thor: Inte bryter mot Barnkonventionen

Partiledare Ebba Busch Thor sa däremot i talarstolen under rikstinget att villkoret för de tuffare reglerna är att de inte bryter mot Barnkonventionen.

Alexandra Segenstedt säger att enligt Barnkonventionen har barn rätt att leva med sin familj och sina föräldrar och att en ansökan om familjeförening ska hanteras på ett ”positivt, skyndsamt och humant sätt”.

– Om det är så att barnen har fått en skyddsklassning här i Sverige, alltså att de anses vara alternativt skyddsbehövande eller flyktingar, så kan de på grund av skyddskäl inte återvända till hemlandet och återföreningen måste alltså ske där de nu befinner sig, säger hon.

Se Ebba Busch Thors svar på Röda Korsets kritik i klippet ovan från kvällens Agenda.

KD:s förslag

Visa

Den största gruppen av ensamkommande barn som får asyl i Sverige, så kallade alternativt skyddsbehövande, som ofta är från Syrien, måste kunna försörja sina föräldrar om de ska få komma till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer