Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor håller tal på KD:s riksting i Umeå. Foto: Erik Abel/TT

KD vill skärpa krav för familjeåterförening

Uppdaterad
Publicerad
Skärpta försörjningskrav för familjeåterförening delar Kristdemokraterna. Men efter en het debatt sade KD:s riksting klart ja. Tidigare har tunga profiler som Lars Adaktusson och Acko Ankarberg Johansson kritiserat förslaget.

Många ombud deltog i debatten på rikstinget och våndades inför beslutet. De såg en konflikt mellan att Kristdemokraterna vill värna familjen och barnen, samtidigt som partiet vill ha en stramare migrationspolitik.

Även partiledaren Ebba Busch Thor gick upp i talarstolen och talade för att skärpa försörjningskraven.

– Vi har en skyldighet att visa att vi kan fatta också svåra beslut och hantera de svåra frågorna, sade Ebba Busch Thor.

Till slut röstade rikstinget igenom förslaget med klar majoritet.

Gäller för barn

Beslutet innebär att KD ska verka för att försörjningskrav ska gälla för alla flyktingar som vill ta hit sin familj, utom föräldrar som vill ha hit sina minderåriga barn.

Det innebär att ensamkommande unga under 18 år som fått stanna i Sverige och vill ha hit sina föräldrar omfattas av försörjningskravet. Ett syfte med det förslaget är att föräldrar inte ska skicka i väg sina barn ensamma på en farlig resa till Sverige, för att senare komma efter som anhöriginvandrare.

Kritikerna mot förslaget varnade för att familjer kommer att förbli splittrade och att det är orimligt att barnen ska kunna ha försörjningsansvar för sina föräldrar.

– Risken är att vi inte vet konsekvenserna av vårt beslut eller att våra högt hållna principer om familjen ekar tomma bara för att locka väljare, sade ombudet Elise Arnell, Västra Götaland norra.

Flera tunga KD-profiler har varit kritiska

Flera tunga KD-profiler, bland dem Lars Adaktusson och Acko Ankarberg Johansson, har tidigare riktat kritik mot partistyrelsens förslag.

”Det är självklart för oss att barn har rätt till båda sina föräldrar”, har de tidigare skrivit på DN Debatt.

De elva KD-politikerna ifrågasätter också motivet bakom de nya kraven.

”Majoriteten i KD:s partistyrelse vill införa försörjningskrav för familjeåterförening för att avskräcka föräldrar från att skicka sina barn ensamma hit. Vi blundar inte för att det kan förekomma men stöd saknas för att det skulle vara det vanligaste motivet. Vi säger därför nej och vill behålla rätten till familjeåterförening”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer