Svenskarna tror på regeringsskifte

Publicerad

En majoritet av svenskarna tror att det blir en S-ledd regering efter nästa val, visar en färsk opinionsundersökning.

Åtta av tio väljare som sympatiserar med de rödgröna partierna tror att det blir en socialdemokratisk regering efter valet 2014, visar institutet Ipsos mätning för Dagens Nyheter.

Dessutom tror en tredjedel av alliansväljarna att det egna blocket förlorar till förmån för oppositionen.

– Tvivlar de egna sympatisörerna kan det påverka partiernas möjligheter att mobilisera väljare. På det sättet kan man säga att den här frågan är ett komplement till traditionella väljarbarometrar, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till Dagens Nyheter.

Moderaterna backar

Mätningen visar också, för fjärde gången i år, att S och MP tillsammans är större än hela Alliansen. Om det hade varit val i dag hade de rödgröna vunnit med 50,2 procent av rösterna.

Moderaterna backar till 26,5 procent och har backat nästan 6 procentenheter sedan januari.

– Efter många år i regeringsställning så är det fler väljare som förknippar sittande regering med de samhällsproblem man ser. Vårens utveckling gör att förväntningarna på höstbudgeten ökar, säger David Ahlin till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer