• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: TT

Majoriteten av svenskarna tycker att regeringen hanterat IT-skandalen dåligt

Svenska folket ser allvarligt på IT-skandalen på Transportstyrelsen, det visar en Novus-undersökning gjord på uppdrag av SVT Nyheter. Hela 88 procent ser mycket eller ganska allvarligt på myndighetens hantering av outsourcingen. 60 procent av befolkningen tycker även att regeringen skött händelsen dåligt.

Skandalen på Transportstyrelsen tycks inte ha gått svenska folket förbi. Domen från väljarna är hård. 73 procent av Alliansens väljare och 53 procent av de rödgröna tycker att frågan är mycket allvarlig.

När det kommer till partisympatier är M och SD hårdast i sin bedömning. 79 procent av M-väljarna och 78 procent av SD-väljarna ser mycket allvarligt på Transportstyrelsens hantering. Bland S och V-sympatisörerna är siffrorna 55 procent och 52 procent.

Svenskarna verkar ha en bestämd uppfattning om frågan – nästan ingen svarande att det inte är allvarligt alls.

LÄS MER: KU vill tidigarelägga granskningen av IT-skandalen

Majoritet kritisk till regeringens hantering

När det gäller regeringens hantering av frågan anser 37 procent av svenskarna att regeringen skött detta mycket dåligt, 23 procent ganska dåligt, och 22 procent svarar ganska bra.

Totalt anser 60 procent att regeringen skött det mycket eller ganska dåligt, och 30 procent att regeringen skött det mycket eller ganska bra.

LÄS MER: SVT/Novus: SD-väljare ensamma om att vilja fälla regeringen

Rödgrönas dom mildare

Mellan de politiska blocken syns inte helt oväntat en markant skillnad när det kommer till synen på regeringens sammantagna hantering av händelserna kring Transportstyrelsen.

Bland rödgröna sympatisörer anser 65 procent att regeringen skött frågan ganska eller mycket bra. Hos de som sympatiserar med Alliansen är domen hårdare. Endast två procent anser att regeringen skött frågan mycket bra, medan hela 54 procent anser att frågan har hanterats mycket dåligt.

SD:s sympatisörer är de som är mest negativa till regeringens hantering, 66 procent anser att regeringen skött det mycket dåligt.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

FAKTA: SÅ GICK UNDERSÖKNINGEN TILL

Visa

Undersökningen genomfördes genom webbenkäter i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, på uppdrag av SVT med 1.488 svarande personer från ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år, den 27 juli 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet