• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Det är bara Sverigedemokraternas väljare som tycker att statsminister Stefan Löfven borde ha lämnat regeringsmakten. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

SVT/Novus-undersökning visar: SD-väljare ensamma om att vilja fälla regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Hela 61 procent av svenskarna tyckte att det var rätt av Stefan Löfven att låta regeringen stanna kvar vid makten, det visar SVT/Novus undersökning. Bland väljargrupperna är det bara SD-sympatisörerna som tycker att statsministern borde ha avgått.
– Folk gillar inte politiska kriser, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Inte helt oväntat så är 93 procent av Socialdemokraterna positiva till Stefan Löfvens beslut att stanna vid makten. Men statsministern får även medhåll av 60 procent av centerväljarna och 46 procent av de moderata väljarna.

LÄS MER: Löfven: Jag kommer sitta kvar till nästa val

Inte helt okomplicerat

Endast 30 procent av M-sympatisörerna uppger att Stefan Löfven borde ha avgått.

– Osäkerheten är ganska stor bland de moderata väljarna, det är inte helt okomplicerat, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Han fortsätter:

– Väljarna är hyfsat insatta i att det här inte är så lätt. Man är rätt insatt i det här politiska spelet som ligger bakom, säger Torbjörn Sjöström.

En stor majoritet av svenskarna tycker det var rätt av regeringen att sitta kvar, det visar SVT/Novus. Foto: SVT

LÄS MER: Här är Löfvens nya regering

Extraval inte populärt

SVT Nyheters inrikespolitiske kommentator Mats Knutsons förklaring är något enklare. Han tror inte att någon, varken alliansväljare eller rödgröna sympatisörer, vill gå till valurnorna just nu.

– Det Löfven har gjort landar väl i opinionen. Jag tror inte att människor nu är sugna på att ha ett extraval ett år innan valet.

”Kommer gå åt pipan”

Sverigedemokraternas väljare sticker dock ut i statistiken. 56 procent av dessa tycker att Stefan Löfven borde ha avgått. Något som Torbjörn Sjöström beskriver som helt i linje med SD-väljarnas övertygelse.

– En stor grupp som säger att de ska rösta på SD gör det för att man är övertygad om att landet utvecklas mot helt fel håll och de vill att SD drar i handbromsen.

Sjöström tror att de som sympatiserar med Sverigedemokraterna vill få bort regeringen till varje pris.

– Missnöje mot etablissemanget, de låter uttjatat men så är det faktiskt. Man är övertygad om att det här landet kommer gå åt pipan.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär: Detta har hänt

Vissa siffror i texten har ändrats efter att fler intervjusvar har inkommit till Novus.

Undersökningen genomfördes genom webbenkäter i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, på uppdrag av SVT med 1.488 svarande personer från ett riksrepresentativt urval på åldern 18-79 år, den 27 juli 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet