Arkivbild. Trenden att röka bland gymnasieungdomar minskar. Fler unga än vuxna är för ett totalförbud mot rökning i skolmiljön. Foto: Claudio Bresciani/TT

Gymnasieungdomar vill ha totalförbud mot rökning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga är positiva till ett totalförbud av rökning i skolmiljön, enligt en ny Novus-undersökning. Den visar också att de som börjar röka oftast gör det för att de vill passa in eller mår psykiskt dåligt.

81 procent uppger att man gärna ser att både skolans elever och lärare är tobaksfria, medan en femtedel tycker att det är okej med tobak i skolan. Dock var det färre vuxna, 75 procent, som instämde med en helt tobaksfri skoltid, det visar en ny Novus-undersökning gjord på uppdrag av anti-tobakorganisationen A non smoking generation.

I dag råder rökförbud på skolgården, men A non smoking generation vill se en lag som säger att hela skoltiden ska vara tobaksfri.  

– Jag vill poängtera skillnaden – vi vill att förbudet inte bara ska gälla rökning utan också snus, e-cigaretter och allt som har med tobak att göra, säger Helen Stjerna, generalsekreterare på A non smoking generation, NSG, i Gomorron Sverige.

Helen Stjerna, generalsekreterare A non smoking generation. Foto: Non smoking generation

Smittar bland kompisar

Den främsta anledningen till att unga börjar röka beror på att kompisar röker. Nio av tio säger att de börjar röka för att kompisen röker, medan åtta av tio börjar för att de vill passa in.  

– Vi ser tydligt att rökning smittar. Så om ingen röker i skolan kommer betydligt färre börja röka. 

LÄS MER: ”Stoppa nyrekryteringen av unga rökare”

Den tredje främsta anledningen till att unga börjar röka är psykisk ohälsa, visar undersökningen. 55 procent av flickorna svarade att det antagligen är orsaken till att de börjat röka. Bland de vuxna låg samma siffra på 20 procent.  

– Den psykiska ohälsan ökar över lag och det är så klart många saker som faller samman. Det är en tuff miljö då man kanske börjar i en ny skola, får nya kompisar och har höga krav på att man ska prestera, säger Helen Stjerna.

Val av skola viktigt

Rökning har minskat, men enligt NSG går utvecklingen inte tillräckligt fort. De vill se ett exponeringsförbud mot tobak och förbjuda smaksatt tobak och annat som lockar unga till att börja.  

Vad ska man göra som förälder?  

– Det är jätteviktigt att säga ”Nej, du får inte röka”.  

Är det så enkelt?  

– Nej, så klart inte. Det kan också vara avgörande vilken skola barnen får gå i. Vissa skolor jobbar redan aktivt för en tobaksfri skoltid och där ser vi att rökningen är minimal, säger Helen Stjerna i Gomorron Sverige.

LÄS MER: WHO: Rökning kostar tusen miljarder dollar – varje år

Attitydmätning tobak 2017

Målgruppen för undersökningen är den svenska allmänheten 14-79 år. Totalt har 1360 intervjuer genomförts under perioden 27 april-10 maj 2017, varav 342 intervjuer har genomförts med målgruppen 14-18 år.

Deltagarfrekvensen är 58%.

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Källa: Novus

A non smoking generation

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

Källa: www.nonsmoking.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.