Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har också på kort tid skett en tydlig ökning bland dem som vill se ett förbud mot koranbränningar. Hör Kantar Publics opinionschef om vad som kan ligga bakom resultaten i den nya undersökningen. Foto: Rami Hazim/SVT/Stefan Jerrevång/TT

Majoriteten svenskar vill förbjuda koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av svenskarna vill nu förbjuda koranbränningar. Det har också på kort tid skett en tydlig ökning bland dem som vill se ett förbud.

Det visar en ny undersökning som Kantar Public tagit fram på uppdrag av SVT.

53 procent av de tillfrågade i undersökningen ansåg att det borde vara förbjudet att bränna olika religioners heliga skrifter, så som koranen eller bibeln, offentligt. 34 procent svarade att det borde vara tillåtet och 13 procent var tveksamma.

Jämfört med när samma fråga ställdes av Kantar Public för TV4 i februari har andelen som vill se ett förbud nu ökat med 11 procentenheter. En förändring som kan ha påverkats av reaktioner från omvärlden, menar Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public.

– Många länder har försökt dra nytta av eller kritiserat koranbränningarna, vilket drabbar svenska intressen och Natoanslutningen. Det tror jag är en av de stora förklaringarna, säger Toivo Sjörén.

Fler kvinnor emot koranbränningar

Bland annat väckte koranmanifestationen utanför Stockholms moské i förra veckan reaktioner från utlandet.

– Den har haft en stor och aktiv spridning runt om i världen med direkta effekter. Frågan har tagits upp i FN och det är ett antal muslimska länder som protesterat mot den. Det är väldigt systematiskt hur man använt koranbränningarna för att misskreditera Sverige, säger Toivo Sjörén.

Undersökningen visar också att kvinnor i högre utsträckning än män vill förbjuda koranbränningar. 63 procent av kvinnorna vill se ett förbud, i jämförelse med 42 procent av männen.

– En aspekt av det handlar om integrationsskälet, att det här drabbar grupper med invandrarbakgrund i Sverige och det är en viktigare fråga för många kvinnor, säger Toivo Sjörén.

Fakta: Så gjordes undersökningen

Undersökningen gjordes i juli 2023 med svar från 1004 personer. Den gjordes i Kantar Publics onlinepanel.

Frågeställningen var: ”Tycker du att det skall vara förbjudet eller tillåtet att bränna olika religioners heliga böcker offentligt som koranen och bibeln?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.