Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Karin Airaksinen/SVT

Yttrandefrihetsexperten om UD:s fördömande av koranbränning: ”Extremt olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckans koranbränning i Stockholm möttes av kraftiga reaktioner från omvärlden, och bland andra svenska Utrikesdepartementet fördömde handlingen.

– Jag tycker att det är exceptionellt och extremt olämpligt, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

Fördömandet från UD har fått reaktioner från experter. Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och specialist på yttrandefrihetsfrågor, säger till Sveriges Radio att man inte borde ha kritiserat en enskild person.

– Det här är Sveriges regering som pekar ut en person som förkastlig inför hela världen för att blidka andra länder, säger han till Ekot.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Enligt Schultz kan fördömandet inskränka yttrandefriheten och öka risken för de som utför koranbränningar.

”Inte regeringen sak”

Även Nils Funcke reagerar negativt på att regeringen går ut och kritiserar en enskild person, som enligt honom av allt att döma hållit sig inom lagens ramar. Han menar att det blir motstridigt att det finns en yttrandefrihet i Sverige, men att regeringen sedan fördömer den som har utnyttjat den.

Funcke säger att Sverige har ett rättsväsende som prövar om personer har hållit sig inom lagens ramar eller inte.

– Det är inte regeringens sak att döma vad som är lämpligt eller olämpligt.

Vill inte se ändring av lagen

Jonas Trolle, chef för Center mot våldsbejakande extremism, anser att ordningslagen borde ändras och ta hänsyn till hot mot rikets säkerhet.

– Det är uppenbart att det som sker just nu verkligen inte är bra i förhållande till risker för Sverige, säger han till TT.

Nils Funcke hoppas inte att det blir verklighet, och menar att det skulle vara ett långt gående ingrepp i demonstrationsfriheten.

– Då blir det inte många demonstrationer kvar.

Han lyfter till exempel att man då inte skulle kunna demonstrera mot Rysslands krig mot Ukraina, eftersom det skulle kunna driva upp hotbilden från Ryssland mot Sverige.

– Vi skulle i princip behöva lägga oss platt för auktoritära och totalitära regimer.

Hör yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om varför han anser att UD:s fördömande av koranbränningen är fel i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Polisen kan neka en tillställning och åberopa trafiksituationen, men inte terrorhot, det är orimligt”, säger Jonas Trolle, chef på Center mot vådsbejakande extremism. Foto: Oskar Kullander/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet