• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

FN:s människorättsråd möts om koranbränningar

Uppdaterad
Publicerad

FN:s människorättsråd kallar till extrainsatt möte med anledning av ”koranbränningar i Europa”, rapporterar AFP.

Detta en knapp vecka efter att en Koran brändes utanför en moské i Stockholm.

Pascal Sim, talesman för FN:s människorättsråd, uppger att organisationen inom kort kommer diskutera frågan, rapporterar TT. Mötet sker på begäran av Pakistan, på uppdrag av flera medlemmar av Islamiska konferensorganisationen (OIC).

”Rådet kommer att diskutera den oroväckande ökningen av överlagda och offentliga handlingar av religiöst hat, som manifesteras av vanhelgandet av den heliga koranen i vissa europeiska och andra länder”, säger han enligt TT.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Rådet består av 47 länder, har funnits sedan 2006 och kan rikta kritik mot enskilda länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Själva rådet har dock kritiserats för sin trovärdighet då bland annat Kina, Ryssland och Saudiarabien är medlemmar, som alla kritiserats för sina mänskliga rättigheter. 

Angående mötet skriver Utrikesdepartementet i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter: ”Sverige kommer att i sedvanligt samråd med övriga EU ta ställning till de förslag som presenteras. I övrigt kommenterar vi inte en pågående process.”

Koranbränningar i Sverige

Under förra veckan brändes en Koran utanför en moské i Stockholm och tidigare har det varit ett flertal koranbränningar runt om i Sverige.

Koranbränningen under förra veckan fördömdes av påven och ett flertal muslimska stater krävde efter ett gemensamt krismöte åtgärder för att stoppa religiöst hat.

Svenska utrikesdepartementet har även fördömt ”islamofobiska handlingar”.

Ambassaden i Irak stormades

Efter att Koranen brändes i Stockholm förra veckan stormades den svenska ambassaden i Irak. Det var shialedaren Muqtada al-Sad som uppmanade sina anhängare att protestera på gatorna mot koranbränningen, varvid de sedan stormade ambassaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Reaktioner på koranbränning i Sverige

Mer i ämnet