”Extra varma vårdagar är inget ovanligt, det var just att det varade så länge”, säger SVT Nyheters meteorolog Nils Holmqvist. Foto: SVT

Majvärmen händer tre gånger på en miljon år

Uppdaterad
Publicerad

Juni är här och klimatforskarna börjar få lite perspektiv på hur varm majmånaden egentligen var – och resultaten är exceptionella. I Stockholm låg medeltemperaturen på 16,1 grader, något som statistiskt sett bara händer tre gånger på en miljon år.

– Det var nog ingen som väntade sig att det skulle bli så här varmt. Eller framförallt så här länge. Extra varma vårdagar är inget ovanligt, det var just att det varade så länge, säger SVT Nyheters meteorolog Nils Holmqvist.

Maj månad var varmare än normalt nästan i hela landet och SMHI:s mätstationer har registrerat många nya rekord. Vissa är mer än 2 grader högre än tidigare månadsmedeltemperatur. Det var bara i sydligaste söder och nordligaste norr som inga rekord slogs.

”Ett par på miljonen”

Sannolikheten för en sådan här varm majmånad igen är inte stor, berättar Nils Holmqvist. Men man ska aldrig säga aldrig.

– Maj 2019 är ju fortfarande ett oskrivet kapitel. Men det är otroligt, lite som att vinna på lotteri, säger Nils Holmqvist.

Med andra ord bör man redan nu boka in semesterresan i maj till nästa år, om man vill säkra ännu en högsommarvarm majmånad.

– Det är inte troligt med en favorit i repris om man uppskattade rekordvärmen, säger Nils Holmqvist.

Nytt klimat

Sannolikheten för höga temperaturer generellt lär förändras framöver, berättar SMHI:s klimatforskare.

– Vi lever i ett annat klimat i dag som är varmare, så sannolikheten för extremer ökar med uppvärmningen. Men vi kan inte göra en sådan analys för framtiden. Men en sådan maj som vi hade i år var väldigt extrem och den kommer alltid att vara extrem, säger Gustav Strandberg.

Hur långt kan värmerekordet stå sig?

– Det är väldigt svårt att gissa. Men flera hundra år är inte omöjligt alls, eller ännu mer. Händer det bara tre gånger på en miljon år så kan det vara tusentals år.

Högre temperaturer

I Stockholm finns temperaturnoteringar från 1756, vilket är tacksamt för klimatforskarna som vill ha så stort underlag som möjligt. Där var medeltemperaturen i maj 2,2 grader högre än det tidigare rekordet från 1993 på 13,9 grader.

Annars hade Norrköping 16,1 grader i medeltemperatur, vilket är den största ökningen med 2,5 grader jämfört med 1992. Högst medeltemperatur i maj hade dock Göteborg som noterade 17,6 grader men där är mätserierna omkring hundra år kortare än Stockholms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.