• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Karl-Johan Karlsson, ordförande för Centerpartiet, har som ambition att bli kommunalråd i Alingsås. Foto: SVT/Centerpartiet

Maktfrågan ännu öppen i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

Det politiska läget i Alingsås ser fortsatt oklart ut och frågan om makten är öppen.

Moderaterna backar från 21 till 15,8 procent i Alingsås vilket innebär att partiet kan förlora posten som kommunstyrelsens ordförande.

Karl-Johan Karlsson, ordförande för Centerpartiet, är en tydlig utmanare.

Val 2018 Väst

– Jag har sagt under hela min kampanj att jag vill bli kommunalråd i Alingsås. Det säger jag fortfarande. Vi kommer nu att först diskutera internt i partiet och sedan med andra, säger han.

Centerpartiet tillhör vinnarna i kommunen med mer än fördubblat resultat hamnar man på 12,6 procent.

– Vi har varit synliga överallt och fått gehör för våra hjärtefrågor som är levande landsbygd och för småföretag, säger Karl-Johan Karlsson.

”Det viktiga är att Alingsås får en tydlig majoritet”

Valresultatet i Alingsås. Foto: SVT

Socialdemokraterna backar två procent och är fortsatt största parti med 27 procent.

Ordförande Simon Waern kan ännu inte sia om hans parti kommer att vilja styra över blockgränserna eller gå i opposition.

– Det viktiga är att Alingsås får en tydlig majoritet. De senaste åren har man inte haft det och det förtjänar alingsåsarna, säger han.

Fjärde största parti

Både C och S i Alingsås är säkra på att de inte vill samarbeta med SD. Centerpartiet stänger även dörren till Vänsterpartiet. Sverigedemokraterna ökade med 4 procent och är nu fjärde största parti i kommunen.

GRAFIK: Se hur Alingsåsborna röstat – distrikt för distrikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Väst

Mer i ämnet