Maktkamp inom Sverigedemokraterna

Publicerad

Ännu en SD-politiker utesluts ur partiet, det senaste halvåret har närmare 20 medlemmar fått lämna sina positioner. Bakom kulisserna pågår en maktkamp, menar en före detta partitopp.

Sverigedemokraten Oleg Datsishin, gruppledare i Halland, utesluts ur partiet. Datsishin hade tidigare fått en varning, efter att bland annat kallat flyktingbarn för ”skäggbarn”, och enligt Nyheter24, använt ord som ”ensamljugande barn” och ”mustaschflickor”. Han ska också ha hyllat det nazistiska partiet Svoboda i Ukraina och kritiserat anslag till Förintelseforskning, skriver Expo.

”Maktspel för att behålla kontrollen”

Uteslutandet är ett av många i år, sammanlagt ska närmare 20 Sverigedemokrater fått lämna sina poster det senaste halvåret. En av de mest uppmärksammade petningarna var den av SD:s starke man i Göteborg, Patrik Ehn. Han säger till SVT att det handlar om ett maktspel från partiledningens sida.

– Detta är en del i maktspelet inför landsdagarna [motsvarande partikongress reds anm] senare i höst. Allt som skett, min uteslutning och nu med en ledande hallänning, är ett sätt för ledningen att försvaga och behålla kontrollen i partiet.

Patrik Ehn kallar agerandet rättsosäkert, eftersom Datsishin sedan tidigare fått en varning som utan förklaring ändrades till en uteslutning, vilket meddelades i ett brev.

– Partiledningen agerar i strid med den rättspraxis som gäller för ideella organisationer.

SD: Inte partistyrelsen som ligger bakom

Partiledningen förnekar anklagelserna, och menar att de inte är direkt inblandade i besluten om uteslutningar.

– Medlemsutskotten har mycket att säga till om, de här frågorna utreds inte av partistyrelsen. Att det är många nu handlar om att det har varit många gamla ärenden som vi inte hunnit ta itu med. Men vi tolererar inte att man inte ställer upp på våra grundläggande idéer, säger Linus Bylund, pressekreterare för Jimmie Åkesson, till SVT.

Men Patrik Ehn menar att det uttalandet är helt igenom felaktigt.

– Så är det ju inte. Medlemsutskottet granskar olika fall, men det är partistyrelsen som tar besluten. Hela medlemsutskottet sitter i partistyrelsens knä, säger Patrik Ehn.

”Många är arga”

Enligt honom handlar det i grunden om att styra partiets ideologiska inriktning.

– De västsvenska distrikten har alltid varit med uttalat nationalistiska, medan partiledningen, som har sin bas i Skåne och Blekinge, är mer präglad av den skånska populismen. Nu kanske man vill gå den populistiska vägen, säger Patrik Ehn.

Utöver att det är ett ”rättsvidrigt sätt att söndra och härska” menar Ehn att maktkampen skapar problem när man vill ersätta de uteslutna medlemmarna.

– Många är arga, ledsna och upprörda över det som hänt. Det blir demoraliserande för oss i västra Sverige. Sen är det ett problem när de utesluter de med politisk erfarenhet, det blir svårt för nya medlemmar utan erfarenhet att ta över, säger Patrik Ehn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer