De nya makthavarna i Gislaved Lennart Kastberg (KD) Anton Sjödell (M) Carina Johansson (C) Fredrik Sveningson (L). Sven Johansson, Westbopartiet saknas på bilden. Foto: SVT

Maktskifte i Gislaveds kommun

Uppdaterad
Publicerad

Det blir maktskifte i Gislaveds kommun. Det blocköverskridande styret med M och S byts ut till ett alliansstyre, med stöd av det nybildade Westbopartiet.

Valresultatet var ett stort bakslag för de styrande partierna. Socialdemokraterna tappade över nio procentenheter medan Moderaterna förlorade över sex procentenheter. Vinnarna var Centerpartiet och det nybildade Westbopartiet.

Det har inneburit att M och S förlorat sin majoritet.

Val 2018 – #dinröst

Vid en presskonferens på fredagförmiddagen offentliggjordes ett nytt styre bestående av de fyra allianspartierna, som får en majoritet genom en teknisk samverkan med Westbopartiet.

Ny ordförande i kommunstyrelsen blir av allt att döma Carina Johansson (C) som företräder det parti som efter valet är det största inom Alliansen.

Sven Johansson, Westbopartiet kommer att ha inflytande på politiken i Gislaved efter ett samverkansavtal med allianspartierna. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet