Malaysiskt diplomatpar åtalade för barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

Ett malaysiskt par som sitter häktade i Sverige för att ha slagit sina barn åtalades i dag, uppger åklagaren för TT.

Paret har fyra barn och arbetar i Sverige för den malaysiska staten. De har dock inte diplomatisk immunitet.

Fallet har blivit mycket uppmärksammat och häktningen har kritiserats hårt i parets hemland. De fyra barnen åkte hem till Malaysia förra helgen, där de togs emot av premiärministern och landets vice utrikesminister.

Kvinnan och mannen har häktats av Solna tingsrätt misstänka för grov fridskränkning och misshandel.

Åtalas för misshandel

Föräldrarna har åtalats för grov fridskränkning och ett fall av misshandel.

”Jag bedömer att barnens uppgifter som de har lämnat i videoförhör hos polisen är trovärdiga. Tillsammans med övrig stödbevisning, som vittnen och föremål som tagits i beslag i bostaden, finns bra stöd för åtalet”, säger kammaråklagare Anna Arnell vid Västerorts åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Brotten ska ha skett i familjens bostad i Spånga under perioden 15 september 2010 till 17 december 2013.

De fyra barnen, 7, 11, 12 respektive 14 år gamla, hämtades hem av representanter för den malaysiska regeringen en tid efter det att föräldrarna häktades den 20 december förra året.

Rapporter till Malaysia

Den malaysiska nyhetsbyrån Bernama rapporterar inför åtalet mot paret. Under söndagen hade byrån kontakt med kvinnans advokat, som berättade att åtalet väntades i dag. Rättegången beräknas starta den 18 februari och i avvaktan på den ska advokaten begära att paret släpps, skriver Bernama.

Malaysiska medier har också följt barnen sedan de kom tillbaka till Malaysia. I dag går de för första dagen i skolan, och barnen har intervjuats där. Medierna rapporterar också om att myndigheterna ordnat med särskild kontroll av barnens sociala situation.

Stämningsansökan vittnar om en återkommande misshandel utförd av båda föräldrarna riktad mot barnen.

Enligt åklagaren har de slagit barnen med bälten, träpinnar, mattpiskor och klädgalgar. De har utdelat slag mot bakhuvudet, dragit barnen i öronen, slagit dem i ansiktet och nypt dem.

Straffskalan upp till sex års fängelse

Anna Arnell, kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare, tycker att hon har bra stöd för sitt åtal.

– Alla fyra barnen har lämnat trovärdiga uppgifter vid polisförhören som spelats in. Dessutom har vi hört ett stort antal vittnen och vi har också gjort en del beslag. Men jag vill inte gå händelserna i förväg, nu får domstolen avgöra.

Straffskalan för grov fridskränkning, som åtalet gäller, är mellan nio månaders och sex års fängelse.

– Min bedömning är att jag kommer att yrka på en frihetsberövande påföljd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer