Göran Holmgren, lokalpolis i Malmö söder, utbildar hur skolpersonal ska agera vid pågående dödligt våld. Foto: Andreas Irebring

Malmö planerade stor utbildningsinsats om skolattacker redan innan dådet

Uppdaterad
Publicerad

Attacken på Malmö latinskola skedde samma vecka som Malmö planerade att inleda en större utbildningssatsning om hur den typen av händelser ska hanteras. Utbildningen av personalen har stannat av under pandemin – och ska nu återstartas.

– Det viktigaste är att man inte fryser utan att man agerar, säger kommunpolisen Göran Holmgren, som håller utbildningar på skolorna i Malmö.

Det svåra med den typ av attacker som skedde under gårdagen är att det oftast inte finns någon förvarning och att det inte går att stanna upp för personalen under pågående händelse. Det säger Göran Holmgren, som i sin roll som kommunpolis arbetar med Malmö stad kring förebyggande arbete.

Går inte att agera fel

– Det går inte att skydda sig till 100 procent mot den här typen av händelser. I stället måste man skapa ett mindset som gör att man kan agera när det händer, säger han och fortsätter:

Skoldådet i Malmö

– Det går inte att agera fel i de här situationerna eftersom det inte finns något facit. Det viktigaste är att man inte fryser utan att man agerar.

Hur bedömer du att agerandet varit under gårdagens attack?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Skolan kommer säkert att utvärdera händelsen internt sen får tillsammans med skolan se vad vi kan ta med oss och lära oss av denna tragiska händelse. Inom polisen sker det alltid en intern utvärdering vid allvarliga händelser för att vi ska lära oss och utveckla verksamheten, säger Göran Holmgren.

Hållit utbildningar sedan 2015

Göran Holmgren har hållit utbildningar på skolor i Malmö om hur skolledning och skolpersonal ska agera vid händelser som den på Malmö latinskola sedan 2015. Utbildningarna inleddes efter skolattacken i Trollhättan där tre personer föll offer och gärningsmannen dog.

– Vi har två typer av utbildningar, en lite längre som riktar sig mot rektorer och en som riktar sig mot skolpersonal. Det skiljer sig lite åt kring hur man ska tänka i de olika rollerna när något sådant här inträffar, säger han

Ny modell utvecklas

Utbildningen sker enligt en amerikansk modell, men en ny modell mer anpassad efter svenska förhållanden är under utveckling och ska vara klar under året. Den nya modellen tas fram av polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Utbildningarna sker genom samarbete mellan kommunen och polisen. Malmö stad har även anlitat ett privat bolag som utbildar internt kring säkerhetsfrågor och så kallat ”pågående dödligt våld”, likt det som skedde på Malmö latinskola i går.

Daniel Bergfjord, säkerhetsansvarig för gymnasieskolorna i Malmö, uppger att kommunen nu arbetar med att sammanställa en lista över vilka åtgärder som kommer att tas framöver, men att den inte är klar än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoldådet i Malmö

Mer i ämnet