Demonstration i söndags efter sammandrabbningen som först beskrevs som politiskt motiverad. Foto: TT

Malmöpolisen backar om helgens våld

Uppdaterad
Publicerad

Bråket i Malmö slutade med att två kvinnor och två män skadades och beskrevs först som en politisk uppgörelse. Men nu backar Malmöpolisen från den beskrivningen.

Malmöpolisen backar nu från beskrivningen att helgens våldsamheter i Malmö hade politiska förtecken.

Två kvinnor och två män skadades, varav en man skadades svårt och tillståndet för honom beskrivs fortfarande som mycket allvarligt.

Nazistattack i Malmö

Slagsmål med många inblandade

Inledningsvis beskrev polisen bråket som en sammandrabbning mellan höger- och vänsterextremister.

– Det var ett slagsmål med många inblandade. Vi vet inte vad som utlöste det, sa pressinformatör Linda Pleym, vid Malmöpolisens presskonfens på måndagsförmiddagen.

Våldsamheterna ägde rum kl 00.30 natten till söndagen på Kristianstadsgatan i området Möllevången i Malmö.

Tidigare under dagen hade det varit en manifestation med anledning av internationella kvinnodagen, men den manifestationen var upplöst när bråket startade.

Flera från Svenskarnas parti

Tre män, 20, 24 och 27 år gamla, är anhållna misstänkta för försök till mord. Svenskarnas parti bekräftar att flera av deras medlemmar och sympatisörer var inblandade i bråket. Svenskarna parti är ett extremnationalistiskt parti på yttersta högerkanten med rötter i nazismen.

Men uppgifterna om vem som startade bråket går isär.

– Sex av våra medlemmar och sympatisörer blev överfallna av ett 20-tal vänsterextremister när de var på väg från en restaurang, säger Jonas Andersson, partisekreterare i Svenskarnas parti.

Andra uppgifter talar om istället högerextremister som angripare.

– Vi kommer nu att höra de inblandade för att få en bild av vad som hänt, säger Linda Pleym, pressinformatör vid Malmöpolisen.

Kammaråklagare Neela Frisell är förundersökningsledare och måste före onsdag lunch avgöra om de anhållna ska begäras häktade.

Polisen vill komma i kontakt med personer som befunnit sig på Kristianstadsgatan i Malmö före, under och efter slagsmålet.

Mordförsök i Malmö

  • Enligt stiftelsen Expo har åtminstone två av de anhållna, som misstänks för mordförsök, kopplingar till Svenskarnas parti. På partiets hemsida bekräftas att medlemmar var med under våldsamheterna i Malmö i helgen.
  • 27-åringen dömdes år 2010 till skyddstillsyn för grov stöld, vapenbrott och narkotikabrott. 2011 dömdes han till böter för rattfylleri.
  • 24-åringen har ett strafföreläggande och dömdes till böter 2010 för olaga innehav av farligt föremål (en batong) på allmän plats.

Källa: Expo, Polisen, SVP, Åklagarmyndigheten, Helsingborgs tingsrätt (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistattack i Malmö

Mer i ämnet