Malmström blir Sveriges kandidat till posten som OECD-chef

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström blir Sveriges kandidat till posten som ny chef för OECD. Det uppger källor för SVT Nyheter.

Beskedet kommer att presenteras i morgon tisdag.

Cecilia Malmström (L) med en lång karriär inom EU bakom sig kommer att bli Sveriges kandidat till posten som ny chef för Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD). Det uppger flera källor för SVT Nyheter.

Beskedet kommer att presenteras imorgon.

Svårt att bedöma chanserna

Enligt Christoffer Wendick, EU-reporter på SVT, är det i nuläget svårt att bedöma Malmströms chanser då allt handlar om hur startfältet kommer att se ut. Bland kandidaterna finns flera tidigare ministrar. En intressant konkurrent, enligt Wendick, är Polens tidigare premiärminister Marek Belka.

Att det var 25 år sedan en europé senast hade posten som chef för OECD är någonting som talar för de europeiska kandidaterna.

– Eftersom de europeiska länderna är i majoritet i den här organisationen, finns hyfsade chanser för någon av dem om de bara kan enas, säger Christoffer Wendick.

Skattefrågor är hett

Cecilia Malmström har varit EU:s handelskommissionär i fem år och kan frågorna väl. Inte minst koldioxidtullar som diskuteras inom EU, på varor som producerats i länder med mindre strikt miljölagstiftning, enligt Christoffer Wendick.

– Den som blir generalsekreterare för OECD får ägna sig mycket åt skattefrågor som är väldigt hett. Särskilt hur nya digitala företag som Facebook, Google och Apple ska beskattas.

”Allt mer intressant”

Vilken betydelse har OECD i dag?

– Det är en internationell organisation som blivit allt mer intressant, i takt med att andra internationella organ som Världshandelsorganisationen, WTO, gått i baklås och tappat relevans.

Cecilia Malmström har tidigare varit EU-kommissionär, EU-minister och Europaparlamentariker. Senast gjorde hon comeback i inrikespolitiken i våras som Liberalernas ledamot av den nya grundlagsutredningen. 

Den nuvarande chefen för OECD är den mexikanske ekonomen José Ángel Gurría, som har suttit på posten sedan 2006. I juli meddelade han att han inte kommer att kandidera för att bli omvald till en ny mandatperiod. 

Fakta: OECD

OECD bildades 1948 och har för tillfället 35 medlemsländer från flera världsdelar. Organisationen arbetar för att förbättra det ekonomiska och sociala välståndet hos människor runt om i världen. Framför allt arbetar de med statistik och analys för att jämföra och granska sina medlemsländer.

Till OECD:s kärnprodukter hör bland annat de ekonomiska landsrapporterna men organisationen granskar även politiken för till exempel miljö och energi. De så kallade PISA-jämförelserna av skolresultat i medlemsländerna tar OECD fram och som väcker särskilt stor uppmärksamthet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.