Foto: Salim Alsabbagh/SVT

Föräldrarna till pojken som rånade och förnedrade Liam: ”Skäms”

Uppdaterad
Publicerad

Två 16-åriga pojkar rånade, misshandlade och förnedrade Liam, 18. Allt visades i ett videoklipp som spreds på sociala medier. SVT Nyheter har träffat föräldrarna till en av de misstänkta.

– Vi är helt tillintetgjorda. Jag skulle inte acceptera att något annat barn gör så här mot min son, säger mamman.

Liam, 18, var på väg hem från jobbet när han blev överfallen av två 16-åriga pojkar.

– Först blir jag misshandlad, sedan väljer en av killarna att urinera på mig medan han filmar detta, har Liam, som egentligen heter något annat, tidigare berättat för SVT Nyheter.

Ungdomsbrott

SVT Nyheters reportrar Diamant Salihu och Carol Atallah har träffat en av de åtalade pojkarnas föräldrar i en förort till Stockholm.

– Jag hade aldrig trott att min son skulle göra något sådant. Aldrig någonsin. Jag kan inte uttrycka hur ledsen jag är för det här, säger mamman och fortsätter:

– Vi är helt tillintetgjorda. Jag skulle inte acceptera att något annat barn gör så här mot min son.

”Inget fattas honom”

Föräldrarna kom till Sverige för sex år sedan. Båda jobbar deltid, pappan pluggar SFI och mamman studerar till undersköterska. Och ekonomin är enligt föräldrarna god. Sonen får det han behöver.

– Min son får märkesmobil och märkeskläder för att han inte ska snegla på andras saker. Han har månadspeng och när han behöver mer pengar swishar jag eller hans mamma. Inget fattas honom, säger pappan.

Enligt föräldrarna har 16-åringen tidigare varit skötsam men på senare tid har oron växt då han har haft hög frånvaro i skolan och umgåtts i kriminella kretsar.

Vad har ni som föräldrar för ansvar för att det här kunde hända?

– Han är vår son och vårt ansvar. Men han var ett barn, en tonåring. Han är så ledsen för det han har gjort. Vi också, vi skäms så, svarar pappan.

Den här unga personen berättar att han blev kallad för bland annat svennejävel när han blev utsatt av er son, varför tror ni att han ger sig på en person som har svensk bakgrund?

– Sverige har gjort så mycket gott för oss, aldrig något ont. Min son skulle aldrig ha sagt så felaktiga saker, vi är så nöjda med det här landet. Vi står i tacksamhetsskuld till folket här och ska inte tala illa om dem. Sådana ord och handlingar ska ingen behöva uppleva, varken svenskar eller andra.

16-åringen har nu omhändertagits enligt lagen om vård av unga. Föräldrarna har gett sitt samtycke till den planerade vårdnaden.

”Ångrar sig”

Den andre 16-åringen som är misstänkt för rånet ångrar sig också, enligt anhöriga.

– Ingen förälder i världen vill att deras barn ska göra något sådant här och komma hem som om ingenting har hänt. Vi föräldrar vet inte vad de gör när de är ute, oavsett hur goda råd vi ger dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbrott

Mer i ämnet