Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander Foto: TT

Advokatsamfundet kritiskt mot avlyssning utan brottsmisstanke

Uppdaterad
Publicerad

Att avlyssna personer utan att det finns en brottsmisstanke är en kränkning mot den grundlagsskyddade rätten till privatliv och integritet. Det hävdar Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet.

– Man behöver tänka sig in i att det skulle kunna drabba en själv, säger hon.

Att förändra lagen om hemlig avlyssning skulle underlätta för polisens arbete, så långt är Mia Edwall Insulander enig med biträdande rikspolischef Mats Löfving. Men det skulle också innebära stora integritetsintrång och risk för att oskyldiga avlyssnas, säger hon.

– Man ska komma ihåg att det i grund och botten handlar om statens maktapparat mot den enskilda personen. Och vi kan faktiskt inte utgå från att polisen, staten, alltid vet och har rätt innan saker och ting är färdigutrett. Det är det som rättsäkerheten går ut på. 

”Risk att gränser förskjuts”

Dessa proportioner behöver man ta hänsyn till när man diskuterar frågan, tycker Mia Edwall Insulander – samt det faktiska behovet och effektiviteten av en ny lag.

– Det är lätt att tänka att det är klart att vi ska ha en effektiv brottsbekämpning och att staten behöver detta. Men det är viktigt att vi analyserar det här ordentligt.

– Det finns en risk att vi hela tiden förskjuter gränserna för hur vårt samhälle ska se ut när det gäller mänskliga fri och rättigheter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.