Summerburst i Stockholm på Gärdet. Foto: TT

”Man blir sedd på som en köttbit”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla tjejer har på ett eller annat sätt blivit utsatta för sexuella ofredanden, det säger de som SVT Nyheter talat med under Summerburstfestivalen i Stockholm.

– Man märker att man blir sedd på som en köttbit, det är hemskt att det ska vara så i dagens samhälle, säger Alexandra Lindbom och Jennifer Heinonen, två av de som SVT talat med.

Tjejerna besöker Summerburst på Gärdet i Stockholm för att dansa och festa, men många känner att de måste vara på sin vakt.

Övergrepp på festival

– Det är sjukt att man ska lära tjejer att skydda sig själva istället för att lära det motsatta könet att inte göra så. Jag har varit med om det en gång där en okänd man tog mig på röven. Jag blev så jävla förbannad. Han hade ingenting att säga, han tyckte inte att det var fel, säger Alexandra Lindbom.

Jennifer Heinonen nickar och fyller i:

– Man ska få kunna gå klädd som man själv vill utan att bli trakasserad eller antastad på överhuvudtaget, säger hon.

– Det sjuka är att jag inte ens ser det som ett något som man ska anmäla. Det är vardagsmat, det är det sjuka, säger Alexandra Lindbom.

Ofta svårt att hitta förövaren

Många av fallen som anmäls till polisen läggs oftast ner på grund av att förövaren inte går att lokalisera.

– Jag kan tänka mig att det inte finns resurser att ta tag i sådana fall. Det är därför jag tycker att unga kvinnor och även män som blir utsatta borde anmäla ofredanden för att visa att det här inte är okej trots att fallen oftast läggs ner, säger Jennifer Heinonen.

Ali Pourakbar, som vi fångar på väg in till festivalområdet, har själv aldrig blivit utsatt för sexuella trakasserier men har närvarat på ställen där det har inträffat.

– Det var på Bråvalla förra året där jag och några vänner fick höra att en tjej blivit våldtagen mitt i publiken och ingen gjorde någonting. Det är helt sinnessjukt att alla bara stod där och var rädda för killen som hotade dem. Jag var i publiken men var inte där det hände, därför agerade jag inte, säger han.

”Sexuella trakasserier är som rasism”

Han menar att anledningen till att kvinnor som blir trakasserade inte anmäler händelsen har mer med rädsla att göra än att sexuella trakasserier är något som är socialt accepterat.

– Jag tror att tjejer som blir trakasserade mår så djupt dåligt och känner att de inte vill anmäla händelsen för att de inte vill påminnas om den situationen. Jag tror att det har med att tjejer bara vill bli av med det som hänt, släppa det och bara gå vidare, säger han och tillägger:

– Man ska lära sig att behandla alla med respekt redan i dagis. Det spelar ingen roll om det är tjejer eller killar, alla är lika. Sexuella trakasserier är som rasism, man kan inte stoppa det bara så där. Man måste lära sig hur man ska bete sig redan som barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergrepp på festival

Mer i ämnet