Män dör oftare än kvinnor av blixten

Uppdaterad
Publicerad

Blixtsäsongen är i full gång. Och allra farligast lever män. Siffror från USA visar att män utgör 82 procent av alla som dör av blixtnedslag.

Statistiken kommer från amerikanska National Weather Service som gått igenom alla 648 blixtdödsfall i USA mellan 1995 och 2008. Framförallt är det sydöstra USA med Florida i spetsen som är drabbat.

Men att det är betydligt fler män än kvinnor som drabbas är inget som överraskar Vernon Cooray, professor i elektricitetslära vid Uppsala Universitet:

– De är utomhus väldigt mycket. I Florida där det blixtrar väldigt mycket är det många män som håller på med utomhusaktiviteter som båtsport, säger Cooray till SVT.

Likadant i Sri Lanka

Vernon Cooray är ursprungligen från Sri Lanka. Och han nämner just Sri Lanka som ett annat land där det är betydligt fler män än kvinnor som träffas av blixtar.

Där är anledningen en helt annan än i USA:

– Det är väldigt många män som jobbar ute på fälten med att skörda ris bland annat. Och skördetiden infaller precis när det blixtrar som mest, säger Cooray som inte tror att den stora skillnaden beror på våghalsiga män som vill utmana åskovädret:

– Jag tror att män och kvinnor vet lika mycket om hur farligt det är. Men det är fler män som är ute på öppna platser tror jag.

Rekordblixtar i Sverige

I Sverige finns ingen liknande statistik eftersom det lyckligtvis sker för få olyckor för att kunna dra några slutsatser.

Totalt handlar det om fyra-fem personer varje år som träffas, och ungefär en av dem avlider.

Men det har dundrat ovanligt mycket i Sverige under sommaren.

I juni registrerades 122 000 blixturladdningar, en kross av det gamla rekordet från juni 2002 då 52 000 blixtar noterades.

Och i juli har det fortsatt.

Senast i torsdags smällde det ordentligt i västra Sverige.

Bland annat slog blixten ned i en friggebod i Dalarna med resultatet att en man som låg och sov i friggeboden avled av skadorna från blixtnedslaget.

Och i Värmland dog samma kväll nio kossor efter att ha träffats av blixtnedslag.

Anders Forsberg

anders.forsberg@svt.se

Skydda dig mot blixten

En person som befinner sig i öppen terräng, på kalfjäll eller dylikt, och inte kan nå lämpligt skydd, gör bäst i att i någon svacka i terrängen gå ned på knäna och böja sig framåt med händerna på knäna.

Det är oftast relativt säkert att hålla sig inomhus under åskväder även om åskledare inte finns på huset. Helt riskfritt är det emellertid inte vid nedslag på taket eller i närheten.

Kontakt med värmeelement, vägganslutna telefoner och elektrisk utrustning bör undvikas liksom med TV-anslutning till ytterantenn. Du bör inte heller tvätta dig eller duscha eftersom ström kan ledas genom vattnet vid ett nedslag.

En bil ger ett bra skydd mot blixten, eftersom metallhöljet tjänar som avledare via glidgnistor över bildäcken till jord.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.