Vi är naiva när det gäller hot från främmande makt den digitala vägen, menar Ann-Marie Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på Internetstiftelsen. Foto: TT/.SE

Expert: Därför är Transportstyrelsens läcka så allvarlig

Uppdaterad
Publicerad

Vi är otroligt naiva när det gäller hot från främmande makt den digitala vägen, menar Ann-Marie Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på Internetstiftelsen.

– Om man inte har gjort det som går att göra för att skydda informationen kan man lika gärna servera den på en silverbricka.

Hon menar att den information som funnits i Transportstyrelsens register och som hanterats av icke säkerhetsklassad personal utomlands är precis den typ av information som underrättelsetjänster i alla tider har försökt komma åt.

LÄS MER: ”Senast något hände i den här omfattningen var Stig Bergling-affären”

IT-skandalen

– Det är inte så att andra stater inte tar reda på information. Den här typen av signalspaning är sådant underrättelsetjänster alltid har ägnat sig åt. Det här är nästan som att publicera informationen publikt.

LÄS MER: Transportstyrelsens IT-affär – Detta har hänt

Hon vill att en IT-haverikommission går till botten med det som hänt på Transportstyrelsen.

– Vi måste få reda på vad som är hänt, det är ett rimligt krav. Det är uppenbart att man har väldigt dålig kontroll. Vi har inte sett konsekvenserna av det här fullt ut än.

– När man lyder under säkerhetsskyddslagen så kan man inte tumma på reglerna, de finns där av ett skäl.

LÄS MER: Alla svenska körkortsfoton läckte till Tjeckien

Varför är det här så allvarligt?

– Det är allvarligt att man samlar in uppgifter om privatpersoner men sedan inte förmår att skydda dem. All information som finns kan missbrukas på ett eller annat sätt. Om informationen kommer ut är det lätt att knyta ihop databaser och på så sätt komma fram till känslig information.

Vad kan det få för konsekvenser?

– Om man har tillgång till uppgifter från ett register kan man lätt lägga ett pussel och få veta väldigt mycket. Läckta personuppgifter underlättar identitetsstölder som är ett brott som ökat med 500 procent. Det är inte kul om någon annan börjar använda ditt namn och ditt personnummer, det är något som börjar bli ett rejält hot.

LÄS MER: Transportstyrelsen röjde hemliga uppgifter

Allt fler börjar bli uppmärksamma på hur deras personuppgifter används. Är det värre att få sin data stulen än sina saker?

– Det är definitivt svårare att stoppa och inte lika uppenbart. Det är storskaligheten som skrämmer. Om jag stjäl en cykel eller tio cyklar så är det inte lika stort som att komma över 2.000 personuppgifter.

Kan det inträffade få konsekvenser för demokratin?

– Det kan leda till en stor förtroendeförlust för den offentliga förvaltningen. Vi litar på våra myndigheter i Sverige, men det här kan få till följd att folk inte vill lämna ifrån sig uppgifter och det i sin tur gör att vi inte kan hantera uppgifter effektivt. Det finns mycket nytta att man kan ha information samlad.

LÄS MER: ”Läckta personuppgifter kan handla om liv eller död”

Det är också känt sedan tidigare att svenska myndigheter har problem med IT-säkerheten.

– Riksrevisionen har flera gånger påtalat att säkerheten i de statliga myndigheternas informationshantering är undermålig och har stora brister. Kunskap kring informationssäkerhet är en färskvara och måste uppdateras kontinuerligt. Där har ministrar och departement ett ansvar att säga att ”det här är en högt prioriterad fråga”.

LÄS MER: ”Du kan få skadestånd för läckta uppgifter”

Vad kan jag själv göra?

– När gjorde du en begäran om registerutdrag senast? Var och en kan fråga myndigheter och företag ”Vad har ni om mig i era register?” och göra bedömningen om det är känslig information.

LÄS MER: Så får du veta vem som har dina personuppgifter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet