Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Just nu låter det mycket som att människor med utlandsfödda föräldrar blir kriminella, som att det har en koppling till kultur och biologi. Det är inte rätt, säger Soha Osman, grundare Ung och Trygg. Foto: Vlada Cakic/SVT

”Man måste förstå varför det händer just de här människorna”

Uppdaterad
Publicerad

Brås senaste brottstatistik får skarp kritik. SVT har träffat den ideella verksamheten Ung och Trygg som beskriver rapporten som stereotypisk om utrikesfödda personer. De vill istället se större fokus på de bakomliggande faktorerna till att människor hamnar i kriminalitet.

– Man borde kolla på socioekonomiska situationer, segregation, våld i hemmet och familjesituationen, säger Soha Osma, grundare till Ung och Trygg.

Hon jobbar ideellt med att skapa mötesplatser för unga och vuxna, och föreläser om trygghetsfrågor i bland annat Husby. Hon är kritisk mot att Brås rapport, som visar en överrepresentationen av utrikesfödda bland brottsmisstänkta, fokuserar på personernas födelseland.

– Självklart ska man hitta sätta att förstå vilka personerna är, men samtidigt måste man förstå varför det händer just de här människorna. Det är där problematiken ligger.

– Nu låter det väldigt mycket som att just människor som har föräldrar som är utrikesfödda blir kriminella. Som att det har en koppling till deras kultur och biologi. Det är inte rätt, säger Soha Osman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.