Polisen misslyckades – men reportrarna hittade mannen som tog på sig Palmemordet

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter mordet på Olof Palme tog en man på sig dådet i ett brev med två tomhylsor som han skickade till polisen.

Nu har Svenska Dagbladet tillsammans med två privatpersoner lyckats identifiera mannen.

– Han bekräftar att han har skrivit brevet, men förnekar att han sköt Olof Palme, säger SvD:s undersökande reporter Frida Svensson som är en av reportrarna bakom avslöjandet i Morgonstudion.

Ungefär en vecka efter mordet på dåvarande statsminister Olof Palme 1986 skickade en okänd man ett brev till polisen med två tomhylsor där han tog på sig mordet.

Polisen gjorde omfattande försök att hitta mannen, och den gruppering som han sade sig tillhöra. Man var speciellt intresserad av tomhylsorna, som var av samma kaliber, samma fabrikat och stämde överens med ammunitionen som användes vid mordet på Palme. Men polisen lyckades aldrig hitta den anonyma brevskrivaren.

– Vi på Svenska Dagbladet har tillsammans med två privatpersoner lyckats identifiera mannen och har träffat honom, säger reportern Frida Svensson som tillsammans med reportern Mathias Ståhle ligger bakom avslöjandet.

Uppger att han hade alibi

Mannen bekräftar att det är han som har skrivit brevet, men han förnekar att han ska ha skjutit statsministern. Han uppger sig ha ett alibi för tidpunkten ifråga. Tidningen har kontrollerat alibit och den person som mannen säger sig ha varit med minns inte detta.

Han uppger att han tagit tomhylsor från en magnumrevolver av typen Smith & Wesson som han hade hemma och skickade till polisen. Mannen ska även ha återkommit till mordet på statsministern gång på gång och sagt att det var det bästa som hänt Sverige

– Den här vapenvanan, det här uttryckliga hatet och att han faktiskt ägde en magnumrevolver av den här typen vid tidpunkten för mordet gjorde att vi ville göra den här granskningen, säger Frida Svensson.

Vill att mannen förhörs

Anledningen till att mannen skrev brevet ska vara hans stora intresse för trafiksäkerhet och det dåliga skicket på svenska vägar.

– Det som gör att han snöat in på Olof Palme 1986 är att Palme tidigare har varit kommunikationsminister och därför bär ett ansvar för det här, säger Mathias Ståhle.

Utredningen om mordet på Olof Palme är nedlagd sedan sommaren 2020. Enligt Svenska Dagbladet menar dock flera tidigare Palmeutredare att mannen som skrivit brevet nu bör förhöras av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.