Foto: DN/TT/SVT

Kritiken: ”Frågan om vem gärningsmannen är står helt obesvarad”

Uppdaterad
Publicerad

Flera experter uttrycker stor besvikelse efter onsdagens presskonferens om Palmemordet.
– Man hade skruvat upp förväntningarna, säger Inga-Britt Ahlenius, tidigare ledamot i Granskningskommissionen om Palmemordet.

Under onsdagen höll chefsåklagare Krister Petersson en historisk presskonferens efter den 34 år långa utredningen om Palmemordet. Skandiamannen pekades ut som trolig gärningsman och utredningen läggs ner – men flera experter är kritiska.

– Jag är lite besviken, faktiskt. Man har skruvat upp förväntningarna något kolossalt, framförallt media, säger Inga-Britt Ahlenius. Hon fortsätter:

– Hade man funnit mordvapnet hade beviset varit överväldigande. Dessvärre har utredningen nått vägs ände när det gäller vapnet.

”Ett antiklimax”

Journalisten Jan Mosander som länge har bevakat Palmemordet, tycker att Petersson lovade för mycket.

– Det var lite av ett antiklimax. Min första tanke var att Engström behöver försvarsadvokat. Man får väl säga att åklagaren hade byggt upp förväntningarna kanske lite för tydligt på vad han skulle presentera. Det blev inte riktigt vad folk uppfattade att han hade utlovat, säger han.

”Egna tolkningar”

Leif GW Persson är också kritisk till åklagaren.

– Petersson har inte kunnat producera någonting mer substantiellt i det här ärendet, det är hans egna tolkningar av det som har inträffat.

– Den inledande polisinsatsen lämnar i stort sett allt i övrigt att önska. Nu, 34 år senare, använder man det för att skuldbelägga Engström, säger han i TV4.

”Frågan helt obesvarad”

Juristen Thomas Olsson anser att det åklagaren presenterade inte räcker för att varken väcka åtal eller för att döma någon.

– Åklagaren redovisade ingen lösning, utan det han redogjorde för var vem som kan anses vara huvudmisstänkt i utredningen. Frågan om vem som faktiskt är gärningsmannen står helt obesvarad, säger han till SVT.

”Kanske hade räckt”

Polisen Viktor Adolphson, känd genom twitterkontot YB_Södermalm, riktar kritik mot utredningen:

”Trodde/önskade något konkret. Har dock respekt för att åklagaren lägger ned FU (reds. anm., förundersökningen) om han nu bedömt att det går inte att komma vidare. Men det hade kanske räckt med det? Förklara varför, inte peka ut en trolig gärningsman utan minsta konkreta bevis”, skriver han på Twitter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Besked i Palme-utredningen

Mer i ämnet