Många arbetslösa utanför a-kassan

Publicerad

Fler än 50.000 personer, var tredje arbetslös, står nu utanför a-kassan och många arbetslösa tvingas leva på existensminimum. Det visar en rapport från Arbetsförmedlingen.

Oförsäkrade arbetslösa tvingas leva på grundbeloppet på 7.000 kr före skatt. Enligt TCO tvingas många söka bidrag från socialtjänsten. Därför vill man att det ska bli billigare och enklare att gå med i a-kassan.

Samtidigt kräver s och v att regering- en stoppar de nya sjukpenningsreglerna som enligt dem kan slå hårt mot många av de 76.000 som berörs.

”Oacceptabelt”
”Grundbeloppet ligger på en nivå som gör att man skall kunna hantera situationen”, sade finansminister Anders Borg när han intervjuades av K-G Bergström i SVT den 9 december.

Men det anser inte TCO som vill nu vill skapa debatt om a-kassan.

-Detta är oacceptabelt och måste ändras, säger Sture Nordh, ordförande i TCO. Många tvingas in i arbetslöshet som det nu ser ut. Det är orimligt att hänvisas till att leva under existensminium. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle.

Efter avgiftshöjningarna lämnade en halv miljon människor a-kassan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer