Visa alla (2)
Visa alla (2)

TV: Vera, 9, blev avstängd från Instagram

Uppdaterad
Publicerad

Mejlen strömmar in till SVT från barn som är ledsna att alla deras bilder, vänner och konversationer har raderats från det populära sociala nätverket efter Facebook-sammanslagningen.

– Jag skulle gå in på Instagram en dag. Då var jag bara utloggad och kunde inte gå in, säger Vera Larsson, 9 år, till Lilla Aktuellt.

Innan Facebook integrerade fotodelartjänsten Instagram var man inte tvungen att uppge sin ålder när man skapade ett konto på tjänsten. Det är delvis därför som mobil-appen och nätverket blivit så populära bland skolungdomar i Sverige.

– Jag heter Tindra och är 12 år gammal. Jag hade ett konto på Instagram men en dag loggade den ut av sig själv. Då försökte jag logga in igen, men det stod bara att mitt konto inte var tillgängligt. Då hade alla mina bilder och följare försvunnit, och jag blev jättearg och ledsen!

Vissa konton kan ändå påverkas – av andra

Enligt vissa uppgifter finns en del av de spärrade kontona kvar på tjänsten så att andra användare kan fortsätta tagga och kommentera bilderna, men användaren själv kan inte komma åt kontot. Det innebär att den som har skapat kontot inte har någon kontroll över hur det ser ut i tjänsten, trots att andra användare kan påverka innehållet.

– Jag fick mitt Instagram konto spärrat och även mitt Facebook konto är spärrat. Detta hände den 21 Januari iår. Sen gick jag in på Instagram och även där stog det att det inte gick att komma in. Jag blev jättearg! Jag fick ett mejl av Facebook att jag skulle skicka in ID handlingar! Mvh: Nova 12 år 10 månader.

Vi har också fått rapporter från föräldrar som berättar att vissa som fått sina Facebook-konton spärrade inte själva kan komma åt dem längre, däremot kan andra gå in och kommentera, lägga upp bilder taggade i personens namn.

–Det värsta är att hon har ingen som helst kontroll över vad som får vara kvar, skriver en orolig mamma till SVT. Det skulle i förlängningen kunna leda till riktigt jobbiga situationer.

Begär ID-handlingar inte alla har

Instagram begär att man ska skicka in ID-handlingar för att bevisa att man är över 13 år gammal, men det räcker inte med bara ett ID. Även ett ”skol-ID-kort” eller ett ”arbets-ID-kort” ska bifogas, trots att inte många 13-åringar i Sverige har ett sådant.

– Jag heter Olle och är 11 år och mitt Instagram account har blivit spärrat pga att jag inte är tillräckligt gammal. Jag skaffade Instagram innan Facebook köpte det, och då var det ju ingen åldersgräns, så nu är jag jättesur för att alla mina bilder och alla mina följare har försvunnit.

Ingen förvarning

– Min dotter har fått sitt FB konto spärrat på samma vis. Inte sugen på att skicka ID. Hon är dock inte 13 år utan 11, men hon har haft både instagram och FB länge, i flera år!

Många föräldrar har också hört av sig till SVT och berättar om att deras barns bilder försvunnit utan någon förvarning. De vittnar också om att det egentligen inte bara var bilderna i sig som var viktiga för barnen (även om många dock lagt mycket tid och möda på att skapa sina bilder) – utan själva det sociala nätverket där konversationerna pågick mellan vännerna.

– Min son är visserligen 11 år, fick sitt konto spärrat. Han fick gå in på Instagram och validerade sitt konto och angav då sin ålder född -02 och då raderades det direkt.

Facebook bekräftar

SVT har upprepade gånger försökt få svar från Instagram kring varför det här händer just nu, men bara fått automatiserade standardsvar i retur. SVT:s Lilla Aktuellt har dock varit i kontakt med Facebooks svenska talesperson Jan Fredriksson.

– Det fanns tecken på att eventuellt en del användare var under 13 år, säger Jan Fredriksson till Lilla Aktuellt. Då behövde Facebook och Instagram dubbelkolla så att användarna är över 13 år eftersom det är en säkerhetsfråga för användarna. Instagram och Facebook vill inte gå ut publikt med hur man märker att användare är under 13 år eftersom det är en säkerhetsfråga.

Spekulationer på nätet pågår i ämnet, eftersom det än så länge bara är i Sverige som rapporterna märkts i media. Att konton blir spärrade på Instagram och Facebook är i sig inget ovanligt, men det är den stora plötsliga ökningen av barnkonton som spärras på Instagram som sticker ut just nu. Webbkonsulten Niclas Deeped Strandh, som också efterforskat i ämnet, föreslår möjligheten att detta sker just i Sverige som ett test för att se hur allmänheten reagerar – innan man rullar ut förändringen i andra länder.

Tidigare beräkningar tyder på att så många som en halv miljon människor i Sverige kan använda Instagram, men siffrorna är osäkra då Facebook själva inte delar med sig av sådana uppgifter.

Läs också här om hur du tar en back-up på alla bilderna på ditt barns konto – innan de raderas.

Har du eller ditt barn fått ditt konto spärrat – och i så fall på vilket sätt? Hör gärna av dig till SVT och berätta!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer