Foto: TT arkiv

Många ensamkommande använder heroin

Uppdaterad
Publicerad

Polis och socialtjänsten slår nu larm om att många av de ungdomar som flytt från Afghanistan till Sverige röker heroin. Ofta leds de in i missbruk av äldre landsmän och för att skapa ett beroende tar langarna ofta inte ens betalt för den första heroindosen.

Polisen tillsammans med socialtjänsten och Maria ungdomsmottagning i Stockholm har upptäckt att många afghanska ensamkommande barn under 18 år använder heroin. Under veckan har man haft en speciell insats för att gripa dem för att ge vård och varna för farorna.

Lockar landsmän

Christian Frödén vid gränspolisen uppger att många av ungdomarna mår mycket dåligt:

– Många har börjat med missbruk tidigare till exempel när de varit i Grekland och sen kommer de hit och lockar in yngre från samma grupp. Det handlar ofta om att de mår dåligt av att ha flytt från sitt hemland och kanske dåliga upplevelser under resans gång, säger Christian Frödén till SVT Nyheter.

– Många gånger hoppades man också på att Sverige skulle vara annorlunda, men nu längtar de ofta hem.

Vi träffar en 23-årig man från Afghanistan som kallar sig ”Human” och som bott sju år i Sverige . Han rökte tidigare heroin men har nu slutat efter att ha varit på avgiftning. Han försöker få andra ensamkommande ungdomar att inse riskerna med heroin.

– De förstår inte hur farligt det är. Man måste ha det varje dag och du kan döda för att få tag på mer heroin. Du bryr dig inte alls utan kan sälja dig själv eller råna, bara för att få tag på mer heroin, säger ”Human” till SVT Nyheter.

Många gripna

Under veckan har polisen gripit ett tiotal ungdomar under 18 år som haft heroin på sig. Det är lika många afghanska ungdomar som man grep på hela förra året med heroin, och siffrorna är mycket alarmerande för myndigheterna.

En spanare Norrmalms plattangrupp, som vill vara anonym, menar att langarna nu fokuserar på ungdomarna från Afghanistan.

– De är väldigt lättmottagliga för droger eftersom de ofta mår dåligt. Langarna bjuder på en boll med gratis heroin och sen bjuder han sin kompis. Eftersom de röker det så tror de inte att det är så farligt, säger narkotikaspanaren till SVt Nyheter.

Bjuder man dem för att locka in dem i missbruk?

– Ja så är det absolut.

Bara under 2015 kom drygt drygt 23.000 ensamkommande barn från Afghanistan till Sverige.

– Syftet med den här insatsen är att få in ungdomarna och ge dem vård. Vi fokuserar inte på langarna den här veckan för det hinner vi inte. Det får vi ta i steg två, säger Christian Frödén, polis vid gränspolisen till SVT Nyheter.

Tänker plugga

23-årige ”Human” säger att han inte tänker använda heroin igen utan tänker börja plugga.

– Det finns så mycket möjligheter i Sverige och jag är tacksam över det. Jag vet inte hur lång tid det kommer att ta, men jag tänker försöka. Jag hoppas också att flera av mina landmän inser det istället för att slänga bort sitt liv på droger.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.