Många extraarvoden i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamöterna har sedan 1990-talet ökat löneklyftan till sina väljare. Var femte ledamot tar dessutom ut mer än grundarvodet på 56.000 kronor i månaden, visar TT:s genomgång.

-Detta skapar en förtroendeklyfta till vanliga löntagare, säger vänsterpartisten Lena Olsson, som i en motion föreslagit sänkta arvoden.

Ny höjning

Sedan 1994 bestäms arvodena av en arvodesnämnd. På så sätt slipper riksdagsledamöterna själva att ta i den känsliga frågan. Det har gett en god löneutveckling. De har i snitt fått drygt 1 800 kronor mer per år.

I mitten av 90-talet tjänade statsanställda i snitt 68 procent av de folkvaldas lön. Nu når de bara upp till 56 procent. Från och med tisdagen höjs arvodet på nytt – till 57 000 kronor.

Har extraförtjänster

TT:s genomgång av ledamöternas oktoberarvoden visar dessutom att 73 av dem har extraförtjänster.

Bortsett från talmannen Per Westerberg, som har ett fast arvode på 144 000 kronor i månaden, så toppar miljöpartisten Ulf Holm riksdagens arvodeslista. Han fick förutom grundarvodet också 16 800 kronor som andre vice talman, ytterligare 2 800 kronor som ledamot i Riksrevisionen, samt 2 100 i sammanträdesarvode från EU-nämnden. Totalt 77 700 kronor.

Vill avskaffa arvoden

-Jag skulle jobba lika mycket även utan de arvodena, säger Ulf Holm, som tycker att de bör sänkas.

Fem partikamrater, inklusive språkröret Gustav Fridolin, vill gå längre och helt avskaffa extraarvoden. ”Det är inte lämpligt att riksdagen på detta sätt utpekar vissa riksdagsuppdrag som mer ansvarsfulla än andra”, skriver de i en motion.

Flera förmåner

Juholt-affären satte strålkastarljuset på andra förmåner. Nästan alla som inte har sitt hem i Stockholmstrakten får utan kostnad en möblerad övernattningslägenhet på gångavstånd från riksdagen, oftast i Gamla stan.

Fri mobil och dator

Alla får också mobiltelefon, bärbar dator och mobilt bredband. Den som, likt S-ledaren Håkan Juholt, ordnar eget boende kan få upp till 8 000 kronor i månaden i hyresbidrag. Varje dag i Stockholm ger också 110 kronor i ett skattefritt ”Stockholmstraktamente”.

Resor mellan hemorten och Stockholm är gratis. Nästan alla ledamöter har antingen ett årskort på flyget eller på tåget. De som har SJ:s guldkort får dessutom gratis mat ombord.

”Provocerande system”

Trygghetssystemen för de folkvalda är mer generösa än för de flesta väljarna. Ledamöter som lämnar riksdagen efter minst tre år får en inkomstgaranti som är betydligt mer generös än a-kassa.

De kan kvittera ut 80 procent av sitt arvode under ett år. Den som har fyllt 50 år och suttit i riksdagen minst sex år har försörjningen tryggad till pensionen.

Folkpartisten Anita Brodén tycker i en motion att systemet är provocerande och efterlyser en förändring.

Varje år lämnas en handfull motioner in med krav på sänkta arvoden eller mindre generös inkomstgaranti. De avslås slentrianmässigt.

TT

De tjänar mest – tio i topp

• Talman Per Westerberg 144 000 kronor i månaden.

• Ulf Holm (MP) 77 700 kronor, 2:e vice talman

• Anna Kinberg Batra (M) 75 600 kronor, ordförande i finansutskottet

• Mats Odell (KD) 75 600 kronor, ordförande i näringsutskottet

• Tomas Tobé (M) 75 600 kronor, ordförande i arbetsmarknadsutskottet

• Peter Eriksson (MP) 75 040 kronor, ordförande i Konstitutionsutskottet

• Susanne Eberstein (S) 72 800 kronor, 1:e vice talman

• Liselott Hagberg (FP) 72 800, 3:e vice talman

• Per Bill (M) 68 880 kronor, vice ordförande Konstitutionsutskottet

• Sven-Erik Österberg (S) 68 880, vice ordförande Riksbanksfullmäktige.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.